Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.1» онлайн - страница 207

Микола Сивіцький

4) Враховуючи значні доходи сільського населення від туризму, літнього відпочинку і оздоровлення (доходи від кімнат, споживчих товарів, туристичної промисловості і т. п.), Міністерство транспорту в галузі розвитку туризму, Міністерство соціальної опіки (разом із Фондом праці) в галузі організації робітничого відпочинку, цивілізаційно-санітарних інвестицій, підготовки населення до відповідного прийому літніх туристів, курортників і т. п. будуть намагатись розвивати туристичні осередки та місцевості літнього відпочинку (особливо на Лемківщині й у Східних Карпатах), звертаючи увагу перш за все на ті з них, де проживає польське населення. (…)

V. У галузі ремесла, промисловості і торгівлі:

1)3 огляду на те, що акція, яка мала за мету зміцнення польського елементу у ремеслі, промисловості і торгівлі, не може обійтись без необхідності його підтримки на противагу до непольського елементу, посади промислових референтів у староствах будуть, як правило, займатись польськими силами, крім цього, Міністерство промисловості і торгівлі буде робити спроби у напрямку забезпечення економічного самоврядування відповідним національним складом службовців, який би давав достатні гарантії лояльності і певності, що вимагаються від запланованої акції;

2) державна і самоврядна влада видадуть розпорядження, щоб у конкурсах на роботи і державні та самоврядні поставки перш за все враховувались інтереси польських економічних сфер. На основі діючих інструкцій (…) пани міністри доручать у відповідності з § 15 проведення поставок і робіт шляхом обмежених торгів, на які повинні запрошуватись фірми і ремісничі спілки перш за все польські. На підставі § 37 закону 1, пункту 9 пп. міністри видадуть розпорядження також згідно з § 15 про надання замовлень на поставки і роботи на власний розсуд довільно в межах квот, встановлених ними, з тим щоб такого роду замовлення отримував перш за все польський елемент.

Усі поставки ремісничих виробів для потреб війська, державних і самоврядних установ на території Східної Малопольщі будуть віддаватись місцевим ремісникам, перш за все полякам, за посередництвом ремісничих організацій. Міністерство промисловості і торгівлі визначить для промислової влади списки ремісничих організацій на території Східної Малопольщі, які слід уже зараз задовольнити при надаванні за їх посередництвом робіт або поставок польським ремісникам.

3) Міністерство промисловості і торгівлі видасть інструкцію для І і II інстанцій керівництва промисловістю щодо відповідної переваги польського елементу при наданні промислових дозволів (…)

4) Для зміцнення польського елементу у закордонній торгівлі Міністерство промисловості і торгівлі-: а) у сфері імпорту вимагатиме від польських економічно-професійних організацій пропозиції вимог щодо надання солідним польським фірмам контингентів імпорту, які мають особливе значення для зміцнення польської торгівлі на території Східної Малопольщі; б) у сфері експорту буде намагатись передати деякі товари до польських експортних фірм Східної Малопольщі, також після отримання оцінки відповідних економічних організацій.