Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.1» онлайн - страница 200

Микола Сивіцький

Саме втілювана діяльність на окремих ділянках громадського життя повинна виконуватись виключно через відповідні громадські організації.

До співпраці у Погоджувальному секретаріаті польських громадських організацій, Воєводських і Повітових погоджувальних комітетах, як осередках загальнонаціонального значення, повинні бути включені всі активні суспільні організації, а особливо такі польські організації: Товариство народної школи, Стрілецький Союз, Ветеранські організації, Спілка сільських господинь, Спілки сільськогосподарських гуртків, Товариство розвитку Східних земель, ЛОПП, ЛМіК, ПЦКІ ПБК, професійні спілки середнього прошарку і робітничо-ремісничі спілки.

На період проведення цієї діяльності, через ПСПОС, Воєводські і Повітові погоджувальні комітети, Товариство розвитку Східних земель на території Східної Малопольщі буде проводити акції, метою яких є: а) навернення елементу польського походження (сільська шляхта, «латинники», поляки греко-католики і т. п.), б) опіка над сільським і міським осадництвом, в) створення християнських Кас Безпроцентних Кредитів і опіка над ними, а також г) фінансова та інша допомога, яка надається польським громадським організаціям, що діють на території Східної Малопольщі.

Табір національного об'єднання повинен визнати діяльність ПСПОС, Воєводських і Повітових погоджувальних комітетів за одну з найважливіших ділянок своєї зовнішньої праці.

2) Намагається об'єднати польське громадсько-організаційне життя перш за все завдяки позитивній допомозі з боку державної влади і самоврядування у таких організаціях: в містах: а) Товаристві народної школи як організації, що централізує акції у галузі позашкільної освіти, б) Стрілецькому Союзі як організації допризовної військової підготовки, в) одній профспілці для окремих професій, г) одній ветеранській організації (Союз резервістів), д) ТРСЗ згідно з компетенцією, окресленою вище у пункті 1; на селі: а), б), в), г), ґ) — як вище, а також д) сільськогосподарських гуртках як організації, яка займається піднесенням сільськогосподарської продукції, поширенням освіти і культури і яка бере участь в організації сільськогосподарської торгівлі, е) гуртках сільських господинь як культурно-громадської організації, що займається професійною підготовкою сільських жінок, є) добровільній протипожежній охороні як організації для протипожежного, протиповітряно-газового і рятувального захисту на випадок стихійного лиха при одночасному використанні для ВФ і ПВ і культурно-освітньої праці.

Одним з ефективних засобів, які мають на меті об'єднання громадської польської праці на терені менших міських поселень і сіл, вважається будівництво спільних громадських будинків.

3. Для вдосконалення державної адміністрації у галузі національної політики у Східній Малопольщі:

1) пани міністри, згідно з «Директивами персонального правління» (див. дод. № 1 до обіжника Голови Ради Міністрів з дня 28 серпня 1936 р., § 10, с. 39), при зайнятті посад на території Східної Малопольщі будуть дотримуватись з особливою старанністю, щоб кандидати не тільки мали повну кваліфікацію з огляду на освіту, але й відрізнялись ідейністю у ставленні до служби і розуміння свого суспільного призначення;