Читать «Втрачений скарб. Інший світ» онлайн - страница 19

Григорій Микитович Гребньов

А що діялось на Кузнецькому мосту в неділю!.. «Сорочинський ярмарок» і «Ярмарок у Голтві», тільки злиті і, так би мовити, укрупнені!.. Книжкове «черево Парижа» в центрі Москви!.. У величезному натовпі, що заповнив обидва тротуари між Петрівкою і Пушкінською вулицею, можна було знайти все: «Пригоди Рокамболя», «Фацетії» Поджо Браччіоліні з «номерними вставками» і без них, романи обох Дюма (батька й сина), вірші Єсеніна і Гумільова; антологію японської поезії; книги Бальзака, Гоголя, Мопассана, Чехова, Драйзера, Діккенса і навіть Поль де Кока; твори Конан Дойля і його численних літературних «наступників» (до речі, так мало схожих на свого прародителя, як ільфо-петровські «діти лейтенанта Шмідта» скидалися на свого названого батька).

Мов на традиційні мисливські ринки, сюди, на Кузнецький міст, з’їжджались і сходилися по неділях любителі книг. Тут, у різношерстному натовпі, можна було зустріти знайомого, якого ви не бачили кілька років. Тут бували люди найрізноманітніших професій: електрики і кондитери, отоларингологи і перукарі, пивовари і сталевари, інженери і робітники, письменники і журналісти, власники величезних книжкових колекцій і люди, які роблять лише перші кроки на цій благородній ниві. У багатьох із них дома на книжкових шафах і над важкими полицями висіли написи, схожі на скрижалі ветхого завіту:

1. «Дім без книги те саме, що тіло без душі… О перехожий, не позбавляй душі моє тіло!»

Ціцерон

2. «Відрубай собі руку, якщо вона віддасть з дому книгу»…

Мій тато

3. «Не доторкатись!.. Загрожує смертю!..» (Намальовані череп і кістки).

Головенергозбут

Більшість завсідників книжкової товкучки в буденні дні зайняті і тому позбавлені можливості відвідувати магазини, де цінні книжки з’являються і зникають із швидкістю падаючих зірок. Таких, звичайно, виручають книги, зібрані ще в епоху Сойкіна і Ситіна татусями і дідусями. За «Петербурзькі трущоби» Крестовського, романи Генріха Сенкевича та інші подібні «книжкові розсипи» вони можуть дістати тут будь-яку «падаючу зорю».