Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 62

Олесь Бердник

— ОЗДОРОВЧО-МЕДИЧНІ ЦЕНТРИ.

— СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ЦЕНТРИ, створені для реалізації стратегії дружби Людини з Природою, вирощення необхідного запасу продуктів харчування та виробництва предметів ужитку із застосуванням гармонійних безвідхідних технологій.

— ЕКОНОМІЧНІ ЦЕНТРИ — комерційні банки, розробка перспектив гармонійного господарювання, торгівля з іншими країнами та об’єднаннями.

— ТЕХНОЛОГІЧНІ ЦЕНТРИ — лабораторії та підприємства, альтернативна енергетика, пошук нових технологій. Оцінюючи Чорнобильську трагедію як свідчення всеохопної катастрофи людського пізнання і суспільної стратегії, УДР вважає методи оволодіння силами природних стихій не лише справою технологічного уміння, а насамперед — любові.

7. СТРАТЕГІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДУХОВНОЇ РЕСПУБЛІКИ

УДР вважає, що настала пора для рішучого воскресіння духовного життя Народів Землі. Спроби уникнути апокаліптичної катастрофи, користуючись міліарними методами, державно-політичними ритуалами та процедурами, марні. Кінець світу провіщає потрясіння світового соціуму. Тій грозі треба протиставити духовну потугу щирості, правдивості, безстрашності. УДР готова до співпраці на засадах Братерства з людьми всіх націй, рас, племен, віруючими всіх віросповідань, прихильниками всіх гуманістичних світоглядів та спрямувань.

Наша емблема — Мати з Дитям у колі Сонця на тлі зоряного Неба — є творчою основою всіх дій та стратегії прийдешнього.

Мир і Радість всім світам!

Грудень 1990 р.

Статті та інтерв’ю

Де ви, кобзарі?.

Роздуми фантаста

«До чого тут «роздуми фантаста»? — запитає прискіпливий читач. — Кобзарі — історичний анахронізм, таке собі викопне диво минулих віків. Ясна річ, приємно послухати думу, пісню прадавньої пори з вуст якогось бандуриста: екзотика! Вона втішає — і ми ж колись!.. Ого-го! Було, було! Було — та загуло! Не ті часи тепер, не ті турботи, не ті проблеми! «Де ви, кобзарі»? Чи не смішно гукати ось так патетично? Це крик у порожнечу…»

Заждіть, не поспішайте проголошувати вирок преславним кобзарям, бо це буде вирок нашій власній душі, нашому серцю. Скажу одразу: кобзарі існували з незапам’ятних часів. Скільки Є народ — стільки є й співці у його надрах, як виразники його волі, прагнень, пошуків, поразок і перемог. Вони можуть називатися по-різному — боянами, гуслярами, піснярами, кобзарями, бардами, бандуристами, — проте суть їхня не міняється. Це — речники совісті етносу, його віри в прийдешнє, його історичного оптимізму. А відтак — хіба можна мислити, що грядущі епохи залишать у минулому цілий духовний інститут творців нашого сумління й сенсу буття?

Я не мислю такого! Для мене майбуття рідного народу відкриває реальність гармонійного співжиття, де кобзарі посядуть провідне місце, як деміурги нового щабля свідомості невмирущої етнодуші.

Якщо так, то звідки ж отой тривожний поклик: де ви, кобзарі?..

Тривога обґрунтована. Проілюструю такими спогадами.

Ще до останньої війни (та й десяток літ після неї) над просторами України щовечора звучали народні пісні. Кожне село було пісенним полем душі. Кожна хата співала, раділа, сумувала, плакала. Ті акорди чарівливого мелосу зливалися у річечки, потоки, річища дивотворення, у хорали, ораторії, симфонії духовного настрою, роздуму, пошуку, надії, смутку чи радощів.