Читать «Втрачений символ» онлайн - страница 325

Дэн Браун

Коли над Вашинґтоном зійшло сонце, Ленґдон поглянув у небеса, де блякли останні нічні зорі. Він подумав про науку, про віру та про людину. Подумав про те, що кожна культура, у кожній країні й у всі часи мала одну спільну рису. У всіх нас був Творець. Ми давали йому різні імена, вигадували різні образи, різні молитви, але Бог був для людини універсальною константою. Бог був спільним для всіх нас символом. Символом всіх таємниць життя, які ми не могли осягнути. Древні хвалили Бога як символ нашого безмежного людського потенціалу, але з часом цей древній символ було втрачено. Аж до цього моменту.

І в цей момент, стоячи на вершині Капітолію в теплих променях сонця, що струменіли довкола, Роберт Ленґдон відчув, як в глибині його душі наростає потужний підйом. Жодного разу за все своє життя не відчував він такого глибокого почуття.

То була надія.

Notes

1

1 фут дорівнює 30,48 см. (Тут і далі примітки редактора.)

2

1 дюйм дорівнює 2,54 см.

3

«Вічне світло» (лат.).

4

«Судний день» — знаменитий церковний гімн (секвенція), написаний у XIII столітті латиною.

5

Близько 228 м завдовжки і 106 м завширшки.

6

6,5 га; 1 акр дорівнює 0,4 га.

7

«Всесвітній центр відпочинку Волта Диснея» — найбільший у світі центр розваг, що складається з чотирьох тематичних парків, двох аквапарків та безлічі готелів, ресторанів і торговельних центрів.

8

4,6 га.

9

4082 т.

10

Стивен Хокінґ (нар. 1942) — один з найвпливовіших фізиків-теоретиків сучасності, що обстоює думку про вдосконалення людини за допомогою науково-технічних засобів (сам вчений через параліч прикутий до інвалідного візка і розмовляє за допомогою синтезатора мовлення).

11

433,3 м².

12

Тромплей — технічний прийом у мистецтві для створення оптичної ілюзії, ніби об'єкт, намальований у двомірній площині, створено у тримірному просторі (від фр. trompe l'oeil — обман зору).

13

База всіх зареєстрованих доменів.

14

Один з найбільших у світі трансатлантичних цепелінів, що наповнювався воднем замість гелію. 6 травня 1937 року під час посадки дирижабль спалахнув, зазнавши аварії.

15

«Пропаганда-2» — масонська ложа в Італії, викрита 1985 року.

16

Мобільний телефон без sim-картки, розрахований на певну кількість хвилин розмов. З нього можна робити вхідні та вихідні дзвінки. Коли ліміт на рахунку вичерпається, телефон викидають.

17

Найдавніший бог, батько циклопів і титанів, що ховав своїх новонароджених дітей під землею, у Тартарі. Його син Кронос, щоб припинити знущання, оскопив батька.

18

Божество, коханець богині Цибели, яка з ревнощів наслала на Аттіса безумство, і він себе оскопив.

19

Юнак, схожий на покійну дружину римського імператора Нерона Сабіну Поппею. Спора оскопили, вбрали в жіночі сукні й змусили бути коханцем імператора.