Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 117

Олесь Бердник

Сьогодні на честь свята Всесила-Василя ми запросили кобзаря Василя Литвина. І зараз я попрошу пана Василя заспівати «Пісню Добро-дива», а доки він буде співати, зосередьтеся на ідеї добра і уважно прослухайте, що саме треба робити. Добро не беззбройне: це Боєць, і водночас — Творець Краси,

Співає Василь Литвин:

Сину праведний мій! Ти вступаєш у бій. Я дарую тобі Вогняний буревій. Я дарую тобі… Ти виходиш на шлях, Ти ідеш по світах. Засівай Дивоцвіт На пустельних полях! Засівай Дивоцвіт… Ти обман спопели, Ти пітьму опали. Засвіти день новий Поміж мороку й мли. Засвіти новий день… Хай дозріють плоди, Хай не буде біди, Всюди лад і любов, — Назавжди, назавжди. Всюди лад і любов, назавжди…

Олесь Бердник:

Як бачите, ідея Добро-дива, ідея духу нашого народу — засівати дивоцвіти на пустельних полях Всесвіту. Це може бути пустир біля сусіднього будинку, пустир у серці сучасників, це можуть бути пустельні планети у довколишньому космосі.

Зараз я прошу всіх бажаючих коротко сказати, що б вони хотіли взяти з собою у Новий Світ, де буде лад і гармонія. Це має величезне значення, бо можна взяти елемент, здавалося б, потрібний, але якщо ми уважно його розглянемо, то виявиться, що він дисгармонійний і руйнівний. Хто з вас хотів би сказати кілька слів, що для нього найголовніше в Новому Світі, що він вважає за потрібне зберегти, щоб не порушити ладування цього Нового Світу?

Репліка із залу:

Любов до дитини, до природи, любов до Бога і свободу.

О. Б.:

О! ЛЮБОВ — ЦЕ І Є СВОБОДА — Правильно! Бо хто любить, той хоче, аби об'єкт його любові був вільний, і якщо він відгукнеться на любов — тоді це навіки.

Отже, ми вже знайшли: Свобода і її еквівалент — Любов…

Репліка:

Якщо ми говоримо про найвище у житті, то мені хотілося б сказати так: Господи Ісусе Христе, навчи нас усіх пізнавати, творити, вірити, любити і радіти, щоб ми могли свідомо йти дорогою віри…

О. Б.:

Гарно сказано. Тільки хочу сказати ось що: суть у тім, що ми так і не зрозуміли Його Місії. Він зовсім не для того приходив, щоб ми тягли Його, і тримали, і прохали: «давай, навчи нас». Він давно навчив! Він прийшов. Він здійснив свою Місію. Він показав Безсмертя Людини на особистому прикладі. Не побоявся вмерти і знайшов сили, щоб воскреснути. І Він же говорив про те, щоб ми «підняли Сина Людського», тобто самих себе. І тоді ми зрозуміємо, що в кожній Людині, в кожному «Я» закладена сутність Месії, Сина Божого. Кожна Людина повинна прийняти в себе цей Вогонь і преобразитись.

Тому не треба чекати, що Він буде брати за руку і виводити. Він завжди допоможе, тому що Він з нами, Він у наших грудях, в нашому серці. Це є Божественний, Синівський Принцип.

Репліка:

У Новий Світ нам треба взяти із собою совість. Бо ради свободи можна й убивати.