Читать «Кодло» онлайн - страница 65

Марина Соколян

Я слухала монолог професора у поштивому шоці. Ото нагородив! Про що взагалі йдеться?! В якийсь момент в мене виникло відчуття, що мова зовсім не про шахи… Але про що тоді? Якщо це була відповідь на запитання, яке я ще не встигла задати, то звідки він міг знати, що саме я хотіла дізнатися? Тьху, геть заплуталася…

– Вибачте, пан Ольберт, я не впевнена, що повністю зрозуміла ваші аналогії…

– Які аналогії? - невинно кліпаючи очима, запитав Стівен Ольберт, преподобний отець не знати якої церкви.

– А. Значить, слід, все таки, навчитись грати в шахи, - я кивнула на шахівницю, - А хто виграє цю партію? В білих є шанси?

Він нарешті подивився на мене. В його очах плескався коктейль з іронії навпіл з жалем.

– Жодних.

Я не наважилась розпитувати пана Ольберта далі - він ясно дав зрозуміти, що нічого конкретного він мені не повідомить. І не те щоб він не хотів… Значить, існують якісь обмеження, явно не ним накладені. Добре, це вже - результат.

Щось муляло мені, якась невідповідність… Я з’ясувала, що пан Ольберт - дуже ймовірно - священик. Так, і що ж такого? Раптом я завмерла, відчуваючи, як здогад на крижаних лапках мандрує по хребту. Пан Ольберт не може бути протестантським священиком, адже в нього в кабінеті стоїть статуетка Мадонни! Протестанти б його прокляли за ідолопоклонство!

Ну добре, і що це значить? Невже я настільки зжилася з ідеєю протестантів-терористів, що мене вже непокоять такі речі? Може й собі швиденько перехреститися на яку-небудь лютеранку? А втім… Моє занепокоєння не позбавлене підстав. У нас вже є постраждалі від рук невідомих покидьків, які видають себе за представників Лордів Конгрегації. І тут вже, мабуть, немає жодного значення, справжні вони чи вигадані…

***

Розмірковуючи таким чином, я не знала наскільки близька до істини. Не знала я і про останні події, які стали початком такої катавасії, що я і уявити собі не могла. Не те що прорахувати, як казав пан Ольберт.

Справа в тому, що, поки я вислуховувала його туманні натяки, пропав Еван. Він збирався ледве не всенощну відсидіти коло ліжка Дафни, певне, аби у такий спосіб повернути її прихильність. Перевірити дієвість цього способу йому так і не вдалося. Як не вдалося поговорити з професором Аспером з приводу архієпіскопської "вуздечки". Мені в свою чергу, не вдалося поговорити з колегами про спростування історії з лордами - не до того було. Отож, непорозуміння накопичувалися і припадали пилом…

РОЗДІЛ V. ПРОЕКТ "REPENTANCE"

Час іде, і потроху, все що ми говорили, обманюючи, стає правдою.

Марсель Пруст

З анкети вступника:

Чого ви очікуєте від свого навчання в Human Science School?

Герда Грас

Чогось особливого, несподіваного. Може, викладача-психопата, може, курсів з практичного тероризму та збройних нападів. Може, п’яного дебошу і сексуальних збочень. Всього, що робить життя небуденним. Ну що, такої відповіді ви чекали від мене? Ні?

Томаш Чайка

Звичайно, напруженого навчання, цікавих лекцій, знайомств з непересічними людьми. Ще - корисних та повчальних практичних занять, котрі допоможуть мені набути необхідні для роботи навички. Я звичайно, мав на увазі зовсім інше, втім, мої очікування не мають жодного значення.