Читать «Пожелай ми слънчогледи» онлайн - страница 5

Софи Кинсела

— Такси! Такси!

Когато стигам до ъгъла, забелязвам, че се е скупчила огромна група хора. Заобикалям ги и прескачам стъпалата на някаква обществена сграда. Там има платформа със стъпала надясно и наляво. Ще махна на таксито оттам, след това ще скоча долу.

— Такси! Таксиии!

Ето! Спира. Слава богу! Най-сетне. Ще се прибера, ще се накисна във ваната и ще забравя днешния противен ден.

— Насам! — провиквам се аз. — Идвам, чакай малко…

За мой огромен ужас забелязвам някакъв костюмиран тип да се насочва към моето такси.

— За нас е! — крещя и хуквам по стълбите. — За нас е! Аз го извиках! Да не си посмял… Ау! Ааа!

Когато се подхлъзвам на стъпалата, не осъзнавам какво точно става. Щом обаче започвам да падам, мозъкът ми настръхва от ужас. Подхлъзнала съм се, за което са виновни тъпите ботуши. Политам напред и се просвам на стълбите като тригодишно хлапе. Опитвам да се надигна, ожулвам си ръката на каменната балюстрада, изпускам си несесера с грима, докато опитвам да се хвана за нещо, въпреки това продължавам да падам.

По дяволите!

Земята се надига към мен и аз не мога да направя абсолютно нищо и знам, че всеки момент болката ще нахлуе…

Първа глава

От колко време съм будна? Станало ли е вече утро?

Чувствам се като пребита. Какво стана снощи? Господи, главата ме боли. Добре де, повече никога няма да пия, абсолютно никога!

Така ми се гади, че дори не мога да мисля, камо ли…

* * *

Ох! Откога съм будна?

Главата ме цепи и ми е мътно пред погледа. А пък устата ми е пресъхнала. Това е най-противният махмурлук, който някога съм изпитвала. Няма да пия никога повече, абсолютно никога.

Глас ли чух?

Не, трябва да поспя…

* * *

Откога съм будна? От пет минути? Дали не е от половин час. Малко ми е трудно да преценя. Кой ден е?

За момент оставам да лежа неподвижно. Главата ми пулсира от болка, все едно че някой е сложил вътре бетонобъркачка. Гърлото ми е пресъхнало и всичко ме боли. Кожата ми е като шкурка.

Къде бях снощи? Какво е станало с мозъка ми? Обвит е в някаква мъгла.

Добре. Никога повече няма да пия. Сигурно съм получила алкохолно натравяне или нещо подобно. Опитвам се да си спомня как мина снощи… но в ума ми се мотаят само разни тъпотии. Изникват спомени от миналото, профучават без всякакъв ред, все едно че съм пуснала мозъка си на бърз микс.

Слънчогледи се люшкат под синьото небе…

Ейми е новородено бебе и прилича на розова наденичка в одеяло…

Чиния солени пържени картофки е поставена на дървена маса в някаква кръчма; слънцето топли врата ми; татко седи срещу мен, нахлупил широкопола сламена шапка, изпуска цигарени кръгчета с пурата и ме подканя: „Хапвай, сладурче!“

Надбягването в чували в училище. Господи, пак ли този спомен! Опитвам се да го прогоня, но съм закъсняла и той нахлува неканен… На седем съм и участвам в спортния ден и печеля с огромна преднина, но се чувствам неловко, че съм сама, затова спирам да изчакам приятелките си. Те ме настигат и в мелето се препъвам и завършвам последна. Все още помня унижението, чувам смеховете, усещам вкуса на прах, полепнал по гърлото, вкуса на банани…