Читать «Музи и мъдреци» онлайн - страница 7

Курд Ласвиц

Verlag Das Neue Berlin, Berlin, 1979

Свалено от „Моята библиотека“ [http://chitanka.info/text/11513]

Последна редакция: 2009-05-04 21:25:00

1

Гръцки богини на изкуствата и науките. Клио — муза на историята, Урания — муза на астрономията, Калиопа — муза на епическата поезия, Евтерпа — муза на лириката, Ерато — муза на любовните песни, Мелпомена — муза на трагедията. Талия — муза на комедията, Терпсихора — муза на танците, Полихимния — муза на свещените химни. Б.пр.

2

Гръцки богини на прелестта, очарованието, грацията. Б.пр.

3

Гръцки богини на съдбата. Б.пр.

4

Гръцки богини на реда и годишните времена. Б.пр.

5

Гръцки богини на природата. Б.пр.

6

Гръцки морски нимфи. Б.пр.

7

Гръцка богиня на паметта, на спомена. Б.пр.

8

Мнемотехника, мнемоника (псих.) — съвкупност от начини за усилване на паметта и за запомняне чрез асоциативни връзки. Б.пр.

9

Солон е стъпил с единия си крак на Хили (Чили), с другия на Перу, гледа в една долина, изпъстрена с детелина, и пие битер-бира (нем.). (При превода, разбира се, асоциативните връзки се губят.) Б.пр.

10

Гр. бог, пратеник на боговете. Б.пр.

11

Шеговита препратка към едно противоречиво в същността си съждение в древна Гърция, чиято конструкция не позволява да се разбере доколко е вярно. Един критянин твърди, че всички критяни били лъжци. Ако казва истината, тогава е излъгал, тъй като самият той е критянин, следователно и лъжец. Ако е лъжец обаче, то без съмнение е излъгал и тук следователно е казал истината, тоест… Б.пр.

12

Четвърти и пети клас от някогашната германска гимназия. Б.пр.

13

Нем. идиом — който се прави на по-умен. Б.пр.