Читать «Дневникът на Бриджет Джоунс» онлайн - страница 14

Хелън Филдинг

Хм. Имахме вълшебна среща в крайно интимен малък италиански ресторант, недалеч от апартамента на Даниел.

— Ъ... такова... ще си взема такси — издрънках аз неловко, докато стояхме след това отвън на тротоара. Тогава той леко отмахна кичурче от челото ми, взе лицето ми в шепи и ме целуна напрегнато, лакомо. После ме притисна към себе си и прошепна дрезгаво:

— Не смятам, че ще ти трябва такси, Джоунс.

В мига, в който се озовахме в апартамента му, ние се нахвърлихме един върху друг като зверове — обувки и сака се разхвърчаха из стаята.

— Тази пола изобщо не ти стои добре — промърмори той. — мястото й е да се въргаля по пода. — А докато сваляше ципа й, шепнеше: — Просто ще се позабавляваме, нали така? Не трябва да започваме нещо сериозно.

И като връчи това официално предупреждение, той продължи с ципа. Ако не беше Шарън с нейното емоционално ебаване и фактът, че току-що бях изпила повече от половин бутилка вино, сигурно щях да рухна немощно в ръцете му. Но вместо това аз скочих на крака и си намъкнах полата.

— Това са пълни глупости — просъсках ядно. — Как смееш да флиртуваш измамно, страхливо и дисфункционално! Не се интересувам от емоционално ебаване! Сбогом!

Почувствах се страхотно. Да бяхте му видели физиономията. Но сега съм си у дома и тъна в мрачност. Може и да бях права, но моята награда, както много добре ми е известно, ще бъде да свърша сам-сама, наядена от немска овчарка.

Февруари

Касапницата в деня на СВ. Валентин

[На 14 февруари 1929, деня на Св. Валентин, Ал Капоне се разправя в Чикаго с основните си конкуренти-мафиоти и по негово нареждане в един гараж са застреляни 7 души. — Б. пр.]

1 февруари, сряда

56,5 кг. алкохолни единици 9, цигари 28 (но скоро ще ги оставя във връзка с постите, така че сега спокойно мога да се тровя до пълно гнусно помрачение), калории 3826.

Прекарах уикенда в борба да остана презрително жизнена след ебателното премеждие с Даниел. Повтарях си: „себеуважение“ и „ха!“, докато ми се зави свят, опитвайки се да заглуша вътрешното: „Ама много е шлааадък.“ Пушенето е мн. вредно. Има един герой на Мартин Еймис [Английски писател (роден 1949 г.), син на известния писател Кингсли Еймис (1922–1995). — Б. пр.], който е такъв пушач, че му се пуши още докато има цигара в устата си. Това съм аз. Приятно беше да се обадя на Шарън и да се изфукам, че съм била Мис Железни кюлоти, но щом се обадих на Том, той веднага прозря какво става, каза: „Горкичкото ми“ и ме накара да млъкна, за да не избухна в самосъжалителни сълзи.

— Ти си вещица — предупреди ме също така Том. — Сега той ще пъхти от желание. Ще пъхти!

— Не, няма — казах тъжно. — Провалих всичко.

В неделя отидох на обилен тлъст обяд при родителите ми. Мама е яркооранжева и по-голям инат от всякога. Тъкмо се е върнала от едноседмична почивка в Албуфейра в компанията на Уна Алкънбери и Одри, жената на Найджел Коул.

Беше ходила на църква и внезапно беше осъзнала като споходена от ослепителна светкавица, че викарият е обратен.

— Просто ги мързи, скъпа — изрази тя мнението си по цялостния проблем с хомосексуализма.- Не им се занимава с противниковия пол. Виж твоя Том. Това момче, ако имаше малко пипер в себе си, щеше да излиза с теб, вместо да хленчи по нелепите си „приятели“.