Читать «Останній рейс» онлайн - страница 79

Вениамин Ефимович Росин

— Навіщо ви обдурюєте? — не витримав Олійник. — Адже ви знали, що я співробітник міліції, навіть заявили, що ви дружинник, а майор Новохатній ваш двоюрідний брат.

Чистяков закліпав повіками.

— Мало чого здуру не ляпнеш? — буркнув він. — Чого ви присікуєтесь? Справу хочете пришити?! Не вийде! Я чистий, як скельце. Якщо зараз мене не звільните, самі потім пошкодуєте. Я не шахрай, не злодій…

— Закликаю вас до порядку, — зупинив його Луговий. — Облиште свою розв'язну поведінку. Залякувати нас нічого. Ми діємо в межах закону… До речі, звідки ви знаєте слідчого Новохатнього?

— Ніякого Новохатнього я не знаю. Просто назвав перше-ліпше прізвище, що спало на думку. А що, хіба є такий? — Чистяков зробив наївне обличчя.

— Ми до цього ще повернемось. А зараз розкажіть, кому належить «Победа».

— Не знаю.

— Звідки ж у вас ключ від неї?

— Ключ? Гм… гм… Скільки можна повторювати? Я ж ремонтую автомашини. Сьогодні, наприклад, прийшов замовник, пузатий такий, в капелюсі, в окулярах… Відразу видно — велике цабе. Подивіться, каже, мою колясочку. Гальма щось не теє та й зчеплення підводить. Скільки коштуватиме — домовимось. У мене так заведено: добре заплатиш — зроблю як слід. І ти задоволений, і я задоволений. Як кажуть, повний порядок… Дав мені він ключ від машини, почав я копирсатись. Знайшов поломку, полагодив і почав випробовувати, як старенька бігає. Біля пасажу зупинився. Дам, думаю собі, мотору охолонути. Тут лейтенант, — Чистяков тицьнув пальцем в бік Олійника, — причепився. А за що — аллах його знає… От за що ви до мене причепились? За що?

— Де ж живе цей дивний власник автомашини? — спитав Луговий.

— Узнавайте, коли вам треба. А я клієнта ніколи не питаю, хто він, та чим займається, та де живе. Я в міліції не служу. Мені це ні до чого. Мені аби заплатив по совісті.

— Виходить, машина не ваша?

— Не моя, — підхопив Чистяков. — Все моє майно ось, на мені.

— Скільки ж часу ви ремонтували цю машину?

— Прийшла ця людина до мене так годині о сьомій чи о восьмій, а може, й пізніше. Аллах його зна… Годинника немає. Затримали ж мене, певно, опівдні.

— Ознайомтесь з протоколом огляду автомашини. Під переднім сидінням знайдено тілогрійку захисного кольору. В її кишені права водія на ваше ім'я.

— А-а! — вигукнув Чистяков, гарячково обдумуючи, як викрутитись. — От пам'ять! От пам'ять! — ляснув він себе по лобі. — Що ти скажеш?! І в школі через неї лиха зазнав. Як загадають вірша, товчу його, товчу, нічого в голові не залишається. А ватник мій, не відмовляюсь… Вийшло, значить, так: коли копирсався під машиною, кинув його на землю, щоб не забруднитись… Закінчив, сунув під сидіння.

— Ви запевняєте, що машину вам передали сьогодні вранці?

— Точнісінько так, товаришу начальник. Вранці, щоб її і її хазяїна дідько вхопив! Йолоп я, бити мене нікому. Навіщо я тільки згодився? Вона, певно, крадена?