Читать «Останній рейс» онлайн - страница 63

Вениамин Ефимович Росин

— Поніманський, а не Збаращенко! — перебив Вітя. — Я точно встановив. Сам бачив напис на поштовій скриньці.

— Чого ж він, коли здавав чемодан, назвав себе Збаращенком? — втрутився Альоша.

— А я звідки знаю?

— Давайте ще раз його перевіримо, — запропонував Діма. — Зайвий раз не завадить.

— Йди перевіряй, коли це тобі потрібно, — спалахнув Вітя, — а я не збираюсь.

Суперечка от-от загрожувала перерости у сварку. І Володя взявся помирити друзів.

— Особисто мені здається, що його прізвище справді Поніманський, — почав він. — Так що ти, Вітю, маєш рацію; але й ти, Альошо, не помилився. На вокзалі Поніманський для конспірації навмисне назвав себе Збаращенком. А чемодан він розкрив нарочито, щоб передати своєму спільникові якийсь наказ, а може, повідомлення. У них свій код. Поклав, приміром, зеленкуватий і сірий відрізи — роби те й те…

— Як японські шпигуни! — захоплюючись кмітливістю друга, сказав Діма.

— Авжеж. Поніманського на вокзалі чекали… Хто-небудь стояв осторонь або в черзі, а сам бачив усе, що йому потрібно. Після цього Поніманський викинув квитанцію. Навіщо вона йому? Зробив свою справу — і до побачення. А тканина, видно, дешева. Та й чемодан, кажете ж, потертий. Не жаль.

Вітя й Альоша гідно оцінили нового члена НПВБ.

І тут в Альоші народилася ідея провести реорганізацію НПВБ. З усього видно, що Володя хлопець кмітливий, є в нього смалець у голові. От би кого начальником штабу! А Вітя? Чи зрозуміє він? Ще, чого доброго, образиться. Все ж таки переконливих підстав, щоб зняти його з посади начальника штабу, немає. З своїми обов'язками справляється. І якщо вже говорити відверто, то Альоші перш за все треба дорікнути самому собі. Адже на вокзалі він не помітив людини, якій Поніманський за допомогою відрізів матерії щось повідомив… Нарешті було знайдено рятівний вихід: він, Альоша, як і до цього, залишиться командиром НПВБ, Вітя призначається його заступником, а Володя — начальником штабу.

Пропозиція Альоші влаштовувала всіх, за винятком Діми. Він не міг приховати свого розчарування і насупився. Володя, переживаючи за нього, спитав:

— А як же Діма? Він ким?

Лише тепер Альоша зрозумів, що скривдив Діму. У всіх є посада, а в нього немає. Та скільки Альоша не сушив голову, а придумати посади не зміг.

І знову Володя виявився на висоті, запропонувавши, щоб Діма керував підготовкою персонального складу НПВБ. Він же чудовий фізкультурник, ходить у підготовчу групу при секції боксу, знає різні способи самбо і дзюдо. Так і вирішили. Діма відразу повеселішав і сказав, що готовий з завтрашнього дня розпочати регулярне тренування.

Щоб доповідати командирові, виробляти нові заходи і обмінюватись думками, умовились зустрічатись щоденно о восьмій ранку біля пам'ятника Івану Франку.

— Добре, що Володька так заріс, — схвально зауважив Вітя.

Володя почав виправдовуватись:

— Я сьогодні збирався постригтись. Чи ж не так, Дімо?

— Еге ж. Ми так і домовились: зіграємо партію в шахи і негайно підемо в перукарню.