Читать «Останній рейс» онлайн - страница 61

Вениамин Ефимович Росин

Побачивши на обличчі Якименка здивування, Андрій Остапович пояснив: лист надійшов одразу ж після початку ревізії. Шахраї сполошилися і, боячися викриття, так поспішали, що послали свій наклеп не поштою, а підкинули. Адже кожний день таїть для них багато неприємностей. А от з сусідами, мабуть, треба порозмовляти. І сьогодні ж.

— Коли ви так переконані, то навіщо розпитувати про Збаращенка у сусідів?

— З тактичних міркувань. Хай злочинці думають, що ми повірили їм і серйозно цікавимося Збаращенком. Один із злочинців, безумовно, живе на Загорській. Не випадково саме сюди привозили матерію. І ще мені спало на думку ось що. Подивіться: восьмий номер зовсім в іншому кварталі, звідси добрих триста метрів. Навіть коли припустити, що злочинці надзвичайно обережні, на всяк випадок взяли й проїхали будинок № 17… Але й тюк вони тягли в протилежний бік! То як, Іване Івановичу, тепер ви переконались, що це справа не рук Збаращенка?

— Переконався, товаришу підполковник.

— А якщо так, то провадьте далі перевірку мешканців в районі події. Ви які будинки перевірили?

— Восьмий, шостий і десятий.

— Видно, цього не досить… Залишайтесь тут, Іване Івановичу.

— А як же чемодан?

— Я сам здам його на експертизу.

РОЗМОВА НА ГОРИЩІ

Кілька днів поспіль Альоша й Вітя не могли застати Діму Вакуленка вдома. І от, нарешті, сьогодні їм пощастило. Діма сидів у дворі на лавочці і з якимсь хлопчиськом в окулярах грав у шахи.

Вітя відкликав Діму вбік і, наче досвідчений дипломат, заходився, обережно підбираючи слова, випитувати, чи є в нього вільний час, чи може він зайнятися однією справою. Щоправда, справа це серйозна, небезпечна і, тут Вітя стишив голос до шепоту, великої державної ваги. Альоша не втручався в розмову і мовчки спостерігав за Дімою. Йому не сподобалась іронічна посмішка, що, блукала по широкому вилицюватому обличчі Діми.

Почувши, що Вітя пропонує взяти участь у справі великої державної ваги, Діма не стримався і зареготав.

Вітя розходився і почав доводити, що він нічого не вигадує, все це чиста правда, а в душі дорікав собі, що поспішив запропонувати кандидатуру Діми. Альоша надувся, як курча на просо.

— Досить, Вітько, його умовляти! Не хоче — не треба. Якось і без нього справимось. Пішли.

— Не ображайтесь, хлопці… — гукнув Діма. — Думав, ви просто розігруєте мене…

Вітя повернувся. У всьому винен він сам. Даремно почав ходити окулясом.

— Альошо! — крикнув Вітя. — Зажди! Давай ще поговоримо… Чого ти приндишся? Дімка чудовий хлопець… От побачиш.

— Гаразд. Хай буде по-твоєму, — згодився Альоша. — Тільки я сам з ним поговорю. А то ти молов якусь нісенітницю.

Альоша вирішив довго не розводитись, відразу розповів Дімі все.

— Дімо! Ти скоро? — нагадав про себе хлопчик в окулярах.

— Та зачекай ти, Володько! — відмахнувся Діма. Розповідь Альоші вразила його. Про шпигунів він лише в книжках читав та бачив їх у кіно, а тут — зовсім поряд орудують справжні вороги. Хіба міг він відмовитись од пропозиції Альоші та Віті? Та він готовий оце зараз, негайно виконати будь-яке завдання, хай навіть найнебезпечніше. Однак Альоша охолодив його запал. В організації «Немає пощади ворогам Батьківщини» суворо зберігається конспірація, про всю проведену роботу член НПВБ не має права нікому розповідати, навіть своїм близьким; кожний новоприйнятий обов'язково дає урочисту присягу.