Читать «Останній рейс» онлайн - страница 6

Вениамин Ефимович Росин

— Маркіровочні позначення на денці іноземні… Мабуть, і пістолет теж закордонної марки… Очевидно, браунінг зразка 1906 року… Характерні сліди залишили відбивач та бойок ударника.

— Авжеж, я теж помітив. Це допоможе Ткачову під час експертизи.

— До речі, а де ж він?

— Разом з Якименком і понятими пішов розшукувати слід передніх протекторів. Задні уже сфотографували.

В кінці вулиці з'явилися старший лейтенант Якименко та майор Ткачов. За ними йшли вусатий чоловік в зсунутому на потилицю солом'яному капелюсі й жінка в квітчастій хустці.

— Як, знайшли сліди? — поцікавився комісар, коли вони наблизились.

— Так… Сфотографував, — відповів майор. — На правому передньому скаті тріщина у вигляді тупого кута. Колеса потрапили в калюжу і залишили на дорозі свою «візитну картку».

Якименко попрохав у комісара дозволу скласти протокол огляду місця події і, одержавши згоду, спитав:

— Як бути з ратином?

— Так у тюці ратин? — звів брови Луговий.

— Так точно. На тротуарі, між четвертим і третім під'їздами будинку номер вісім на Загорській вулиці, — чітко доповідав старший лейтенант, — знайдено тюк. Коли його розпакували, в ньому виявилося сорок два метри ратину. Один відріз кольору маренго, другий — морської хвилі…

Комісар кивнув Луговому, і вони одійшли убік, про щось стиха заговорили.

— А я вважав, — розчаровано сказав Дорошенко, — що бандити витягли вбитого…

— І я, — признався Гавриш.

— Нічого нема дивного, — обернувся до них майор Ткачов. — Пам'ятаю, в 1943 році я був на Калінінському фронті в 4-й ударній армії… Послали нас з товаришем у розвідку. Саме точилися бої за місто Духовщину. А ліси там непролазні… Стемніло… Раптом бачимо: хтось попереду курить. Цигарка то спалахне, то згасне, то знову спалахне… Ми завмерли. Минула хвилина, друга… Що за величезна цигарка в нього, хай їй дідько?! Ну скільки можна чекати? Намацав я сук — і туди. Мовчить. Лише тоді ми здогадалися, що то світиться гнилючок. Потім…

Але що було потім, так і лишилось нез'ясованим. Ткачова і Якименка покликав комісар.

— Минулої п'ятниці в універмазі на площі Перемоги, — обізвалась жінка, — мій чоловік купив ратинове пальто. Заплатив двісті карбованців, отже, ратин коштує карбованців шістдесят метр, не менш… Так що сорок два коштують… коштують… — ворушачи губами, вона стала підраховувати.

— Дві тисячі п'ятсот двадцять, — підказав Дорошенко.

— Багато вкрали, — протяг чоловік, погладжуючи пишні вуса. — Тепер спробуй знайди їх…

Повернувся Якименко і запросив понятих в автобус.

— А нам що робити? — спитав Дорошенко у Гавриша.

— Зараз узнаю, — відповів той і підійшов до Єлізарова, який усе ще й досі розмовляв з Луговим. — Ми не потрібні? Нам можна йти додому?

— Можна. А живете далеко?

— На Курській.

— Де це? Щось не пригадаю…

— Звідси добрих п'ять кілометрів, як не більше, — сказав підполковник. — Ідіть, хлопці, передайте шоферові, щоб одвіз вас додому. А то ось-ось знову лине дощ, — поглянув він на стемніле небо. — Тільки попрошу вранці, о десятій годині, бути у мене. Мій кабінет номер сімнадцять, на другому поверсі. Чекаю на вас…