Читать «Сивий Капітан» онлайн - страница 221

Володимир Миколайович Владко

Нічого?

Валенто Клаудо спинився як укопаний. Слідом за ним завмерли й інші, дивлячись туди ж, куди скерований був Його застиглий погляд.

Ще далеко, ще над самим обрієм, але вже досить виразно й чітко в синьому, такому чистому і спокійному небі виднілися чорні цятки. їх було кілька, вони, здавалося, не мали в собі нічого загрозливого, просто — кілька чорних цяток у небі.

Але ті цятки на очах зростали. І від них уже долинало потужне ревіння моторів, спочатку слабке, ледве чутне, але дедалі гучніше, безнастанне і настирливе.

Літаки!..

2. ОСТАННІЙ БІЙ "ЛЮЦИФЕРА"

Ескадрилья фалангістських військових літаків держала курс на острів Тарквенідо. І не доводилось гадати, з якою метою вона летіла сюди. Це було ясно й так.

Радарні пости помітили «Люцифер», засікли його напрям, коли він пролітав над прибережною смугою. Телеграфні рапорти сповістили про це уряд. Розвідувальний літак, що зробив півколо над островом, надісланий був для того, щоб остаточно з’ясувати місцеперебування пошкодженого «Люцифера». І відразу після того, як літак сповістив про наслідки своїх спостережень, сюди вирушила ціла ескадрилья бойових літаків, яка могла мати тільки одну мету — знищення "Люцифера".

Ернан Раміро передбачав це! Він знав — і це було видно тепер з його слів і вчинків! — що йому не пощастило пролетіти прибережну смугу непоміченим. Мабуть, ультракороткохвильове випромінювання радіолокаційних приладів, яким радарні пости намацували в просторі «Люцифер», було відзначене його чутливими апаратами. Ернан Раміро звернув на це увагу, зробив висновки. А передбачити після того, що навздогін "Люциферові" будуть негайно надіслані бойові літаки, було вже нетрудно. Капітан знав, що має відбутися! Він знав це ще перед тим, як повести «Люцифер» на посадку, зважив на все, і ще в повітрі віддав Валенто Клаудо наказ супроводжувати Педро Дорілью, Марту і Олеся, яких він не хотів залишати при собі.

Чому Капітан зробив це? Бо він уже не вірив, що вийде переможцем, як завжди перемагав раніше. Тому що він наочно побачив приреченість «Люцифера», який не мав тепер змоги захищатися й нападати водночас і на полагодження якого не було ні часу, ні можливостей. Але чому ж тоді він сам, разом з рештою команди, лишався на ньому? Адже дальший опір став безнадійним…

Всі ці думки вихором промайнули в голові Олеся за ті кілька секунд, коли він дивився на зловісні чорні цятки, що линули сюди з-за моря. Він швидко обернувся: а що ж робитиме тепер Капітан? Чи помітили на "Люцифері" цю страшну загрозу, яка насувалася на нього? А втім, коли й помітили, що може тепер вдіяти Капітан?..

До «Люцифера» було звідси досить далеко. Але Олесь ясно бачив не тільки його витягнений корпус, а й малесенькі силуети людей, що зайняті були чимсь біля передньої частини. Невже ж вони не помічають? Тоді треба їх сповістити, звернути їхню увагу на наближення літаків! Може, випустити ракету, адже Валенто має з собою ракетний сигнальний пістолет…