Читать «Слід золотого обозу» онлайн - страница 2

Давид Игоревич Выходец

— Хто такі? — продеренчав сонний голос. Семенов впритул підійшов до товстуна. Той відсахнувся, прикриваючись, ніби від привида:

— Ви?

— Так точно. Не чекав? Он воно як… Ну, що ж, і дивуватися годі, бо й справді повернувся я звідти, звідки не вертаються. — На худорлявому обличчі Семенова промайнула ледь помітна зла посмішка. — Отож скоріше проси гостей до господи. Бач, отетерів. Полохливим став?

— Аякже, — тремтливо зашепотів товстун. — Як не станеш полохливим, коли чекісти вже всі явки вистежили!

— Лютують?

— Не те слово, ваше благородіє. Порятунку від них немає…

Навпомацки зайшли до невеликої кімнати. Господар засвітив тріскучого каганця, і тремтячий язичок вогню вирвав з пітьми широке ліжко, що стояло під стіною, і три стільці біля маленького столика.

— Спочатку вмиєтесь, а вже потім до вечері? — перепитав гостей.

— Передусім покажи запасний хід, — завбачливо попросив Семенов.

— Он під тим ліжком — льох, — кивнув господар і взявся було за ручку дверей до опочивальні — гукнути дружину, щоб нагодувала прибулих.

Та Семенов рішуче поклав руку чорнявому на плече.

— Назад… Якщо вона мені на очі потрапить, то доведеться її пристрелити. Крім тебе, ніхто не повинен мене бачити: червоні розстріляли графа Семенова!

— Та я й сам не сам, стрівши оце вас, — зізнався господар, — хто-хто, а я добре знав, що Семенова взяли… І раптом — ви на волі…

— Була б мені давно воля гуляти на тому світі, коли б у ЧК не було своєї людини… Ну, це між іншим. Давай план, бо нам уже час повертатись…

— Не принесли ще нічого, — відповів товстун, — чекаю.

— Як? До цього часу? — здивувався офіцер.

— Кажу, як є. Можливо, перехопили того зв'язківця червоні. Скільки вони вже прибрали до рук…

— М-да… Раз так, тоді перекусимо, — Семенов присунув до стола ослінчика, взяв окраєць хліба і кусень сала. Господар поставив на стіл ще й пляшку самогону, але офіцер сердито буркнув, що зараз не час чаркуватися.

Лозенко їв мовчки, у розмову не втручався. А поручик, вищипуючи з окрайця шматочки м'якуша, думав про план, на який так чекає полковник. Коли його викликали до штабу, то крізь нещільно причинені двері вдалося почути уривки розмови між начальником відділу денікінської контррозвідки полковником Пальчевським і його давнім приятелем підполковником Нечаєвим.

— Тільки б перехопити у більшовиків той скарб, — говорив Пальчевський. — І для армії вистачило б, та й ми б з тобою щось мали… Перехопити б тільки…

ТРИВОЖНИЙ ЧАС ОБЛОГИ

Світає. Над містом висить непроглядна сітка холодної мжички. Останні дні серпня тепер більше схожі на осінь. Поблякла зелень на каштанах, що обступили будинок, де розмістилося губчека.

У коридорі, біля кабінету з табличкою «Голова губчека» тихо перемовляються кілька співробітників. З'явилась невисока кремезна постать голови губчека Петра Івановича Денисенка. В нього смагляве, з темним полиском обличчя, карі очі під кошлатими й широкими щіточками брів. Мовчки кивнув головою на привітання тих, що чекали біля дверей…