Читать «Право на істину» онлайн - страница 93

Олег Констянтинович Романчук

— Розшифрованої інформації надто мало, щоб провести інспекцію острова Пасхи. Вона, напевно, нічого не дасть. Лише сполохаємо авантюристів. Припущення, що там, можливо, існують чи відбуваються якісь непевні речі в обхід положень Договору, ґрунтується лише на неясних підозрах. Під жоден з критеріїв і процедур запиту для проведення інспекції на острові наші підозри не підпадають. Ніхто нам не дасть права повторної перевірки. Потрібні факти. Тим паче, що там, використовуються національні технічні засоби контролю Чілі. Недовіра до країни — це, самі знаєте, справа делікатна… Не забувайте п’ятий пункт Договору про повну і цілковиту заборону випробувань ядерної зброї.

П’ятий пункт документа “Інспекція на місцях”, який моя країна у співавторстві з іншими соціалістичними країнами внесла на Конференції по роззброєнню в Женеві ще в 1987 році, кожен інспектор чи експерт МАБРу знає напам’ять: “З метою з’ясування й вирішення питань, які викликають сумнів щодо дотримання договору і які не знімаються з допомогою інших передбачених договором засобів контролю, кожна держава-учасниця має право запросити, з наданням відповідного обґрунтування, проведення інспекції на місці на території іншої держави-учасниці…” Має рацію Данієльссон… Треба надати відповідне обґрунтування інспекції…

— Ну що ж, — кажу я, — будемо шукати обґрунтування.

— Бажаю удачі. І… будь обережний, Оксене Клим.

— Постараюсь.

Зображення Хільмара Данієльссона зникає. Його змінює лиса голова Томаса Фіцуотера.

— Гадаю, тобі знадобиться і таке повідомлення Долорес Венадо, — каже він, примружується й ошелешує мене: — “Інтернешнл бізнес космос”, виявляється, має намір доставити на Місяць довговухого…

— Кого? — перепитую я, не зрозумівши, про що йдеться.

— Довговухими називають статуї острова Пасхи його жителі.

— Доволі підозріла місія із сумнівним культурологічним смислом, — зауважую я.

— Отож-бо й воно. Ми обережно перевірили це повідомлення, і виявилося, що й справді одна із статуй має бути встановлена неподалік бази НАСА “Армстронг” на Місяці в наступному році. НАСА нічого не має проти такого сусідства.

— Але це ж безглуздя — нести в космос десять тон базальту, — засумнівався я.

— Як на мене, — заперечив Томас, — то в самій ідеї спорудити пам’ятник земній цивілізації в космосі немає нічого такого, що суперечило б принципам гуманізму у Всесвіті. Тільки… сумнів викликає генеральний підрядчик проекту — компанія “Ай-бі-кей”.

— У тебе все? — цікавлюсь я, відчуваючи, що Томас про запас має для мене ще якусь інформаційну посилку. Він мастак на сюрпризи.

— Долорес пригадала: Жак якось дав їй зрозуміти, що він підготував для “похоронного бюро” якийсь сюрприз. Однак тон, яким це було сказано, примусив її подумати, що йдеться про пастку, яку вчений підготував для компанії, а точніше — для її суперкомп’ютера. До цієї теми він більше не повертався. У мене все.