Читать «Що таке Веб 2.0» онлайн - страница 7

Тім О'Рейлі

Природний процес розповсюдження програмного забезпечення повністю забезпечується вірусним маркетингом.

Урок: мережеві ефекти від взаємодії з користувачами — це ключ до ринкового домінування в епоху Веб-2.0.

Блоги і мудрість мас

Одна з самих розтиражованих особливостей епохи Веба 2.0 — блог. Персональні домашні сторінки стояли у самих витоків веба, особистий щоденник і щоденна колонка — недалеко, загалом, знаходилися. Так з якого приводу шум?

В своїй основі блог — це просто персональна домашня сторінка у форматі щоденника. Але як Рік Скрента (Rich Skrenta) — хронологічна організація блога хоч і «здається дрібницею, приводить до абсолютно нового ланцюжка поширення-просування-вартість».

Динамічні сайти прийшли на зміну статичним сторінкам ще десять років тому. Але у разі живого веба динамічними стали не сторінки, а посилання на них. Посилаючись на веблог, ви посилаєтеся на сторінку з постійно змінним контентом, яка містить пермалінки (постійні посилання) для кожного індивідуального запису і нагадує про кожну зміну. Rss-фід — це набагато чіпкіша прив'язка до сайту, ніж, скажімо, закладка або посилання на конкретну сторінку.

RSS також означає, що браузер перестав бути єдиним засобом для перегляду сторінки. Хоча деякі Rss-агрегатори (такі як Bloglines) є веб-додатками, є і настільні клієнти, і мобільні.

RSS зараз починають використовувати не тільки для сповіщень про нові записи в блозі, але і для всіх видів інформаційних апдейтів, включаючи зміни курсів акцій і прогнозу погоди. Таке використання — в деякій мірі повернення до кореня. RSS народилася у 1997 році в результаті перетину технології Really Simple Syndication Дейва Вайнера (Dave Winer), що використовується для сповіщення про зміни в блогах, і нетськейпівської Rich Site Summary, яка дозволяла користувачам створювати довільні нетськейпівські сторінки з регулярно оновлюваним потоком даних. Netscape втратив цікавість до цієї технології, і вона дісталася піонерам блогінгу — компанії Вайнера Userland. У нинішніх застосуваннях ми бачимо спадщину від обох «батьків».

Але не тільки RSS відрізняє блог від звичайної сторінки. Том Коутс (Tom Coates) важливість постійних посилань, пермалінків:

«сьогодні це може виглядати очевидним, але пермалінки — ефективний засіб, що перетворив веблоги з механізму простих публікації в говірку безлічі частково пересічних співтовариств. Завдяки пермалінкам стало легко посилатися на конкретні записи в інших журналах і обговорювати їх. Дискусії розширювалися. Розмов ставало все більше. В результаті дружні зв'язки міцніли і ставали надійнішими. Пермалінк був першим — і найуспішнішою — спробою побудувати між блогами містки».

У багатьох випадках комбінація RSS і пермалінків додає в HTTP функціональність, властиву NNTP. Блогосферу можна розглядати як новий P2p-еквівалент Usenet і форумам, таким «пивним» раннього інтернету. Тепер користувачі могли не тільки з точністю до коментаря посилатися на чужі сайти, але — через механізм трекбеків — могли бачити, хто посилається на них і реагувати: або через зворотні посилання, або за допомогою коментарів.