Читать «Феномен ноосфери (на украинском языке)» онлайн - страница 2

Василий Павлович Бережной

Саме в цей щасливий час Рей настроїв детектора на частоту його бiохвиль i одразу ж усвiдомив, що натрапив на щось надзвичайне, що для мистецьких натур - це вiдкриття, одкровення. Але то було побiжно, тепер треба, конче необхiдно зафiксувати роботу його мозку протягом ночi, яка вже котиться до Японських островiв. Для Рея цей запис був би найкращим виловом у бездонному космiчному океанi.

Розраховувати на повторне вiдвiдування цiєї голубої планети не доводиться... Як же вплинути на Сота? Може, дати йому цей випадковий запис?

Схвильований Рей почав вертикально коливатись, як перед цим Сот. Зусиллям волi зменшив напругу в нижнiх мiшках, трохи врiвноважився.

- Прошу вас, мудрий Соте, ознайомитись з цим коротким записом. Тут не бiльше кiлькох хвилин. Якщо вважатимете, що...

- Давай, - перебив Сот. - На його одутлому тiлi виникло видовження i простяглось до Рея. Митець поклав туди маленького кришталика, i Сот вiдразу притулив його до своєї конусовидної голови.

"Якщо цей запис не зачепить його, - думав Рей, дивлячись, як Стерновий затяг плiвкою око, щоб зосередитись, - тодi все пропало. Варто йому натиснути стартову кнопку, i корабель назавжди залишить i Мiсяць, i Землю. Увесь екiпаж уже чекає цього... А коли-то Науковий центр ухвалить контакти?"

Тим часом Сот переглядав стереоскопiчний запис бiохвиль токiйського митця. Вiн сприймав їх безпосередньо на головну сигнальну систему, i тiло його все бiльше округлювалось, набираючи форми кулi. Хоча це була добра ознака, Рей нервував. Не мiг втриматись на мiсцi i почав кружляти навколо Сота, як Мiсяць навколо цiєї загадкової Землi.

Нарештi Сот розкрив своє око. Якусь мить учений дивився на Рея так, нiби вперше його побачив, а тодi сказав:

- Можеш вiдправлятися, даю тобi сiм годин. Це справдi феномен земної ноосфери.

Рей, буркнувши якусь подяку, буквально вилетiв з каюти Стернового. За хвилину вiн уже вмощувався у свiй космiчний човник, що поблискував на причальному козирку корабля. Мусив поспiшати, бо Токiо вже поринув у нiчну тiнь.

Спочатку на затемненiй частинi планети Рей побачив свiтлу цятку. З кожною хвилиною вона бiльшала, розросталася, i ось уже осяйнi пелюстки якоїсь квiтки... Цiкаво, який образ виник би в того токiйця, якби вiн побачив своє мiсто з космосу... Зоряне скупчення? Симфонiя свiтла i барв? Перламутрова стулка черепашки, викинута океаном на берег? Нi, в його мозку, певне, виникло б якесь зовсiм несподiване порiвняння.

Рея вразило це гiгантське мiсто з першої зустрiчi. Звичайно, мало значення те, що на його рiднiй планетi зовсiм немає мiст на поверхнi. Але тiльки цiєю обставиною не можна пояснити того несподiваного хвилювання, яке охопило юного митця. Щось було неповторне в обличчi цього мiста, неповторне i... незбагненне.