Читать «Тъмнината, която предхожда» онлайн - страница 341

Р. Скот Бакър

Икурей Зерий III

Икурей Конфас

Икурей Истрия

Мартемус

Скейос

Галеоти — норсирайска нация от Трите морета или така наречения Среден север, основана през 3683 година от наследници на бежанците от Старите войни.

Коитус Саубон

Кусалт

Коитус Атиери

Тидони — Се Тидон е норсирайска нация от Източните три морета. Формирана е след рухването на кетиайската държава Сенджемис през 3742 година.

Хога Готиелк

Аинони — Велики Аинон е най-могъщата кетиайска нация в Източните три морета. Основана е след краха на Източната Ценейска империя през 3372 година и се управлява от Алените кули след края на Схоластичните войни през 3818 година.

Чеферамуни

Туниери — Туниерус е норсирайска нация от Трите морета. Формирана е чрез събирането на туниерските племена във федерация около 3987 година и едва наскоро е приела инритизма.

Скайелт

Ялгрота

Фанимски фракции — Строго монотеистичното фанимство е нова вяра, основана на откровенията на пророка Фейн (3669–3742) и ограничена в Югозападните три морета. В центъра на фанимството е единството и величието на Бога, лъжовността на боговете (които са смятани за демони от фанимите), отхвърлянето на Бивника като нечестив и забраната на всички изображения на Бога.

Кианци — Киан е най-могъщата кетиайска нация в Трите морета. Простиращи се от южната граница на Нансурската империя до Нилнамеш, тя е основана скоро след Белия джихад — свещената война, водена от първите фаними срещу Нансур от 3743 до 3771 година.

Каскамандри

Скаурас

Кишаурими — магьосници-жреци на фанимите, живеещи в Шимех. За метафизиката на кишауримската магия — или псюке, както я наричат те самите — се знае съвсем малко, ако се изключи фактът, че не може да бъде доловена от малцината и че в много отношения е не по-малко могъща от анагогическата магия на школите.

Сейокти

Малахет

Основните езици и диалекти в Еарва

ЧОВЕШКИ

До Разбиването на портите и миграцията на четирите народа от Еана, човеците в Еарва, наричани „емвама“ в „Хрониката на Бивника“, били роби на нечовеците и говорели изродени версии на езиците на своите господари. От тези диалекти не е останала и следа, както и от предхождащия робството оригинален език. Великата нечовешка история, „Исуфирияс“ или „Великата бездна на годините“, предполага, че емвама първоначално са говорели същия език като родствениците си отвъд Велики Каярсус. Това е довело до вярването, че тоти-еанорейският наистина е първичният език на всички човеци.

Тоти-еанорейски — майчиният език на всички човеци и езикът на „Хрониката на Бивника“.

Васнори — езикова група на норсирайските народи.

Аумри-саугла — езикова група на древните норсирайски народи от долината Аумрис.

Умеритски — изгубен език на древния Умерау.

Куниюрски — изгубен език на древния Куниюри.

Дуниайнски — език на дуниайните.

Нирсодски — езикова група на древните норсираи, простиращи се от морето Кериш до морето Джоруа.