Читать «Тъмнината, която предхожда» онлайн - страница 340

Р. Скот Бакър

Сесуата — оцелял от Старите войни; древен основател на Завета.

Симас — член на Кворума и някогашен учител на Акамиан.

Скайелт — принц на Туниерус и водач на туниерския контингент.

Скалатеас — наемен магьосник.

Скаурас — киански сапатишах-губернатор на Шигек.

Скейос — първи съветник на императора.

Скийота — мъртвия баща на Наюр.

Чеферамуни — крал-регент на Велики Аинон и водач на аинонския контингент.

Юрсалка — воин от утемотите.

Ялгрота — гигантски телохранител на Скайелт.

Дуниайни — тайна монашеска секта, чиито членове отхвърлят историята и животинските инстинкти с надеждата да намерят абсолютно просветление чрез контрола на всички желания и обстоятелства. В продължение на две хиляди години те са се развъждали за физически умения и рефлекси, и за умствени качества.

Консултът — клика от магове и генерали, преживяла смъртта на Не-бога през 2155 година, която оттогава се бори да го върне обратно и да предизвика така наречения Втори Апокалипсис. Малцина в Трите морета вярват, че Консултът още съществува.

Школите — колективно име, дадено на различните магьоснически училища. Първите школи, както в Древния север, така и сред Трите морета, възникнали в отговор на анатемата на Бивника върху магията. Школите са сред най-старите фракции в Трите морета и оцеляват основно заради ужаса, който будят, и заради дистанцията, която пазят спрямо светските и религиозни сили.

Заветът — гностична школа, основана от Сесуата през 2156 година, за да продължи войната срещу Консулта и да пази Трите морета от завръщането на Не-бога, Мог-Фарау.

Друсас Акамиан

Наутцера

Симас

Сесуата

Алените кули — анагогическа школа, която е най-могъщата в Трите морета и де факто управлява Велики Аинон от 3818 година насам.

Елейзарас

Йокус

Гешруни

Имперският саик — анагогическа школа, принадлежаща на императора на Нансур.

Семемкетри

Мисунсаи — самообявила се наемническа школа, която предлага магьосническите си услуги из Трите морета.

Скалатеас

Инритските фракции — Съчетавайки монотеистични и политеистични елементи, инритизмът, господстващата религия на Трите морета, е основан на откровенията на Инри Седжен (ок. 2159–2202), Късния пророк. В центъра на инритизма е вярата за участието на Бога в различни исторически събития, единството на отделните божества от култовете в качеството им на Аспекти на Бога, разкрити като такива от Късния пророк, и истинността на Бивника като свето писание.

Хилядата храма — институция, която изгражда храмовата мрежа на инритизма. Макар и базирани в Сумна, Хилядата храма достигат навсякъде в северозападните и източните Три морета.

Майтанет

Паро Инрау

Шриалски рицари — монашески военен орден под прякото командване на шриаха, създаден от Екианус III Златния през 2511 година.

Инчеири Готиан

Кутиас Сарсел

Конрийци — Конрия е кетиайска нация от Източните три морета. Основана след падането на Източната Ценейска империя през 3372 година, тя се простира около Айокнисус, древната столица на Шир.

Нерсей Прояс

Криятес Зинемус

Нерсей Калмемунис

Нансури — Нансурската империя е кетиайска нация от Западните три морета и самообявил се наследник на Ценейската империя. В зенита на могъществото си Нансур се е простирал от Галеот до Нилнамеш, но през вековете война с фанимите от Киан териториите на империята са намалели значително.