Читать «Три чарівних винаходи» онлайн - страница 2

Володимир Миколайович Владко

— Пробачте, — сказав незнайомий ховаючи черепашку в кишеню, — вона ще не дуже вихована. Нічого особливого: нова електронна іграшка, механічна черепашка. У нас в лабораторії “ЗТП” чимало таких… наприклад, ось…

З другої кишені він вийняв маленький ліхтарик, з якого враз блиснув яскравий, навіть при сонячному світлі, промінь.

— Атомна батарейка, — пояснив незнайомий, ховаючи ліхтарик, — Працювати може років двадцять п’ять. Нічого дивного, — поспішно додав він, побачивши вкрай вражені обличчя друзів, — усе це до ваших послуг. Лабораторія “ЗТП” завжди…

— А що це за лабораторія? — спитав Захар. — Ніколи не чув. Фокуси якісь, чи що?

Обличчя незнайомця ображено скривилося:

— Та що ви вигадуєте, Захарчику! Які фокуси? Чиста наука і техніка! Ну, от ви, наприклад, цікавитесь тим, щоб винайти засіб зробити людину невидимою… прозорою, чи не так?

— А звідки ви це знаєте? — спантеличено спитав Захар.

— Та ви ж самі щойно сказали про це. А у нас такі потужні й чутливі звуковловлювачі й радіоприймачі, що ми все можемо почути. Хочете перевірити? Прошу!

Незнайомий закотив рукав піджака. На його руці виблискував малесенький прилад, схожий на ручний годинник. Тільки замість циферблата на ньому була якась решітка.

— Будь ласка, — вказав на цей прилад незнайомець. — Яку радіостанцію бажаєте почути? Москву? Ленінград? Бухарест? Ах, Варшаву? Прошу!

Він покрутив крихітну головку — і з прилада долинула чітка, голосна польська мова, а слідом за нею — й музика.

— Нічого дивного, — казав далі незнайомий, — просто портативний радіоприймач на напівпровідниках. Звичайна річ для нашої лабораторії, цілком звичайна! Втім, повернемося до діла. Ах, пробачте, ще не все!

Він зробив ледве вловимий помах правою рукою — і троє друзів мов скам’яніли від здивування: несподівано під лівою рукою в незнайомця опинився… цілий велосипед! Так ось на що він весь час спирався тією рукою! Але чому ж досі того велосипеда не було видно? І що то в незнайомого за невеличка напівпрозора блискуча річ у правій руці, схожа на купальну шапочку?..

— Наша лабораторія “ЗТП”, — вів тимчасом далі загадковий гість, — довідалася про ваші бажання і доручила мені ознайомити вас із деякими винаходами. Сподіваємося, вони зацікавлять вас. Прошу, оце — така звичайна собі шапочка з нової, щойно винайденої речовини — прозориту…

— Як? Прозориту? Не чув, — вигукнув Захар.

— Я ж кажу, що це цілком нова речовина. Вона майже прозора. Але не в тому річ. Вона має таку властивість, що надає повної прозорості всьому, на що надягти цю шапочку. Наприклад… прошу!

Таким самим швидким помахом руки незнайомий надів шапочку на руль велосипеда — і той зразу наче розчинився в повітрі. Ось щойно був — і вже немає! І раптом знову з’явився, бо незнайомий зняв шапочку з руля. Тремтячими від хвилювання губами Захар прошепотів:

— А можна той… і на людину надіти цю шапочку?..

— Та звичайно, можна. І тоді людина теж стає цілком прозорою, отож і невидимою. Ви ж хотіли саме цього? А велосипед — це для вас, Тарасе. Він також має особливу властивість. Виготовляючи його, наша лабораторія застосувала іншу нову речовину — антитертин. Не чули? Зовсім нова, невідома ще науці. Ця речовина, домішана до металу, гуми чи чогось іще, усуває тертя. Саме цим ви, Тарасе, цікавилися? Прошу, ніякого тертя! Лише торкніться педалі, будь ласка!