Читать «Сніговик» онлайн - страница 231

Ю Несбьо

– Звідки ти знаєш, що він тут? – запитав Хаген.

– Він сам сказав мені про це, – відповів Харрі. – Колись на ковзанці він сказав, що того дня, коли справу всього життя буде завершено й він відчує себе смертельно хворим, він стрибне звідси. І смерть його стане уславленням життя. – Харрі показав на освітлений трамплін: підйомну вежу та гору розгону, що тягнулися до темного неба. – Він знав, що я це запам’ятаю.

– Божевільний, – прошепотів Гуннар Хаген та, примружившись, подивився на вікна, що темніли на верху підйомної вежі.

– Можна позичити у тебе наручники? – запитав Харрі, повернувшись до водія.

– У тебе ж є. – Хаген кивнув на його праву руку, де блищав один з двох браслетів, а другий, напіввідкритий, висів на ланцюжку.

– Та мені б дві пари, – сказав Харрі і взяв наручники, які простягнув водій. – Допоможи, будь ласка, а то в мене тут кілька пальців не вистачає.

Хаген, хитаючи головою, пристебнув браслет до другої руки Харрі.

– Не подобається мені, що ти підеш сам. Лякаєш ти мене.

– Там місця мало. До того ж зі мною він може і поговорити. – Харрі показав револьвер Катрини: – І ось це у мене є.

– Все одно, Харрі, я за тебе боюся.

Старший інспектор Холе окинув шефа коротким поглядом, повернувся й відчинив двері автомобіля лівою, цілою, рукою.

Поліцейський провів Харрі до входу в Музей лиж, яким треба було пройти, аби потрапити до ліфта, що вів до підйомної вежі. З собою вони взяли ломик – збиралися розбити вікно та залізти всередину, але коли підійшли ближче, ліхтар висвітив уламки скла, що усіяли підлогу поряд з білетними касами. Зсередини музею почувся далекий звук сигналізації.

– О’кей, тепер ми знаємо, що клієнт уже прибув на місце. – Харрі засунув револьвер ззаду за ремінь штанів. – Щойно приїде друга патрульна машина, постав двох біля заднього виходу.

Харрі узяв ліхтар, зробив крок до темного холу й опинився серед фотографій і плакатів з норвезькими лижниками, норвезьким прапором, норвезькою лижною маззю, норвезькими королями та кронпринцесами, а також текстами, в котрих розповідалося, яка норвежці приголомшлива нація. І тут Харрі пригадав, чому він завжди терпіти не міг цей музей.

Ліфт знаходився у самій глибині – тісний ліфт із зачиненими дверима. Харрі подивився на двері, відчув, як проступає холодний піт. Поряд із ліфтом були пожежні сходи. Харрі попрямував туди.

Через вісім сходинок він пожалкував про це. Слабкість та нудота повернулися, та так, що його знову знудило. Звук кроків залізними сходами лунав повсюдно вежею, а наручники, що звисали з його зап’ястків, вистукували металеву мелодію об поручні. Зазвичай у таких ситуаціях у кров викидається адреналін, що приводить тіло в бойову готовність, але, мабуть, Харрі був надто вимотаний та знесилений. А може, просто знав, що все скінчено. Торг завершено, результат оголошено.

Харрі рушив далі. Ставив одну ногу за другою на сходи, не наважуючись зупинитися. Матіас, звісно, вже давно почув, що він піднімається.