Читать «Сніговик» онлайн - страница 214

Ю Несбьо

– За розкіш людського спілкування, – сказав він і вітально підняв пластиковий стаканчик. – Мене запросив приятель, який живе у цьому районі, а сам поки що не прийшов. Решта, як я бачу, одне одного знають. Обіцяю відчепитися від вас, коли він з’явиться.

Вона розсміялася, і її сміх йому сподобався. А ще він зрозумів, що перші критичні три секунди скінчилися на його користь.

– Я тут бачив хлопчика, який щойно забив чудовий гол, – сказав Матіас. – Він так на вас схожий, мабуть, родич.

– А, це, певне, мій син Олег.

Вона спробувала приховати материнську гордість, але Матіас із свого багатого досвіду спілкування з пацієнтами знав, що жодній матері це ніколи не вдається.

– Чудове свято, – сказав він. – Приємні сусіди.

– А вам подобаються свята з сусідами?

– Навіть не знаю, що відповісти. Я останнім часом веду досить самотній спосіб життя, – знизав плечима Матіас. – Так що мій друг щосили намагається мене розвіяти. – Він відпив із стаканчика. – Чудове вино, домашнє солодке. Як вас звати?

– Ракель Фауке.

– Матіас. Дуже приємно. – Він потис її маленьку теплу руку. – Ви нічого не п’єте. Може, домашнього вина?

Принісши стакан із вином, він дістав пейджер, поглянув на нього й зі стурбованою міною додав:

– Знаєте що, Ракель? Я б із задоволенням потеревенив з вами ще, але у відділенні «швидкої допомоги» аврал. Так що саме час перевдягнутися в костюм супермена і гайда містом.

– Шкода, – відповіла вона.

– Ну, якщо справді шкода… Це всього на кілька годин. Ви тут ще довго будете?

– Хтозна. Це залежить від Олега.

– Розумію. Що ж, у будь-якому разі, дуже приємно було познайомитися. – Матіас щиро потиснув їй руку. Йдучи, він зрозумів, що виграв перший раунд.

Він повернувся до Торсхова і заглибився в дуже цікаву статтю про судини головного мозку. Коли о восьмій Матіас повернувся, вона сиділа під великим білим тентом. Він сів поруч, вона мило посміхнулася.

– Врятували комусь життя? – запитала вона.

– Більшість часу – усілякі дрібниці, – усміхнувся Матіас. – А ще спазми в сліпій кишці. Кульмінацією стала халепа з хлопчиськом, він засунув горлечко пляшки в ніздрю. Я порадив його матері, що хлопчині ранувато цікавитись колою. Правда, вона не поцінувала гумору…

Вона розсміялася своїм чарівним дзвінким сміхом, і він мало не піддався спокусі уявити, що це все – по-справжньому.

Матіас уже протягом тривалого часу спостерігав у себе деяке ущільнення шкіри, але восени 2004 року помітив перші симптоми, що вказували на те, що хвороба перейшла у нову стадію. Незабаром його обличчя застигне, зробиться нерухомим. За його планом цього року жертвою має стати Елі Квале. Потім черга дійде до наступних хвойд – Сильвії Оттерсен та Бірти Беккер. Найцікавіше почнеться, якщо поліція знайде нитку, яка пов’язує дві останні жертви з цим хтивим козлом Арве Стьопом. Але тепер плани доведеться змінити. Він багато разів обіцяв собі поставити красиву крапку, щойно почнеться біль. І ось він прийшов. Тому він вирішив убити всіх трьох. Перед початком великого фіналу: Ракелі та поліцейського.