Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 160

Джейн Б. Бурка

Делегуйте, делегуйте, делегуйте. Знайдіть партнерів, чиї сильні риси доповнюють ваші, щоб вони могли (із задоволенням) зробити справи, які вам важко даються, і навпаки. Один чоловік неперевершено генерував ідеї і мав чудові організаційні здібності, але йому просто жахливо давалася робота над деталями, які дали би змогу втілити його ідеї в життя. Він знайшов себе у рекламній компанії, де він зустрічає нових клієнтів і пропонує їм дивовижно творчі, нестандартні ідеї. Але за їх послідовне втілення і пошук способів реалізувати ідеї, які найбільше подобаються клієнтам, відповідають інші люди.

Ви можете навіть найняти людей, котрі робитимуть за вас справи, які вам даються важко, як один прокрастинатор, що роками сходив із розуму, намагаючись впорядкувати свої податки. Хоч він і був напрочуд розумний і знаний за кордоном, та ніколи не міг зібрати докупи всі квитанції, податкові й фінансові документи, які йому потрібно було здати податковому інспектору, тож він щороку страждав, вивертаючи шухляди (в офісі, кухні, комоді з одягом — усі шухляди), коробки з-під взуття, кишені одягу, папки, файли і стоси по всьому дому. Він ніколи не знав, чи зібрав усе, тому жив зі страхом знайти загублену квитанцію чи форму 1099 десь у кишені куртки. Йому було дуже соромно за цю боротьбу зі собою. Врешті він вирішив зціпити зуби і найняти бухгалтера. Тепер він скидає всі фінансові документи (включно з квитанціями) в одну коробку, і раз на місяць бухгалтер заїжджає до нього додому, забирає коробку і все сам перебирає, впорядковує та заповнює. Це обходиться цьому прокрастинатору в щомісячну суму вартістю вечері в ресторані, та воно того варте. Він живе з відчуттям полегшення, якого не мав багато років.

Просто будьте «достатньо хорошим» організатором. Питання організації — це те, що змушує багатьох організаторів (із СДУ чи без нього) зупинитися зі скрипом. Захопливе видовище — офіс з ідеальним порядком, прибраний дім, де готові вітати раптових гостей, чи бездоганний гараж на заздрість сусідам — може миттєво вибити вас із рівноваги, тож ви так і не перейдете до проектів, які дали би вам змогу працювати в такому офісі чи жити в такому будинку. Нед Галловелл запозичує поняття «достатньо хороша мати», яке ввів психоаналітик Дональд Віннікотт, і застосовує його щодо організації: ви не мусите бути бездоганним; ви маєте бути лише достатньо хорошим, здійснювати рівно стільки організаційної роботи, скільки потрібно, щоб ваше життя йшло в міру добре. Тож замість витрачати (втрачати?) купу часу на пошук ідеальної системи організації та на намагання зрозуміти, як впровадити її так, щоб усе було бездоганно, упевніться, що у вас є де зберігати справді важливі речі і що ви маєте звички, за допомогою яких справляєтесь із цими справді важливими речами, а тоді не панікуйте, якщо у вас якийсь період часу завалений стіл.

Що у вас виходить добре? Незалежно від того, чи ви страждаєте від СДУ або ВД, чи ні, подумайте про свої сильні риси, про те, що вам вдається робити добре. Може, у вас добре розвинене креативне мислення? Може, ви гарно синтезуєте ідеї? Гарно розказуєте історії? Вмієте знаходити спільну мову з дітьми? Любите собак? Здатні знайти вихід із незнайомого місця без мапи? Подумайте і про те, що любите робити. Що надає вам сил і наповнює вас радістю? Коли ви танцюєте під старомодну музику? Коли граєте в теніс зі сильнішими суперниками? Коли приводите в компанію важливого клієнта? Коли випробовуєте нові рецепти і запрошуєте друзів у гості? Коли розмовляєте з людьми і вираховуєте, від чого в них з’являються іскри в очах? (Ми дуже любимо таке!) Хай що це, робіть це частіше. Знайдіть свої сильні риси і тримайтеся за них. Удосконалюйтесь у тому, що ви любите і що робите добре. Наповнюйте своє життя людьми та справами, які дарують вам радість, додають вам значущості, сенсу і зв’язку з великим світом, що вас оточує.