Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 159

Джейн Б. Бурка

Коротко

Для СДУ коротко краще, ніж довго, бо це більш реалістично. Якщо ваша увага працює саме так, то нехай так і буде. Зробіть «коротко» своїм супутником у виконанні справ.

Використовуйте одну хвилину. Робіть дуже маленькі частинки вашого завдання у дуже маленьких проміжках часу. Замість дотримуватися наших стандартних рекомендацій — витрачати п’ятнадцять хвилин, щоб зробити крок до вашої цілі, — витрачайте одну хвилину. Так ви можете зробити щось навіть за одну хвилину. Підніміть один предмет одягу з підлоги і покладіть його на місце. Викиньте щось, будь-що, з однієї зі своїх куп. (Якщо ви братимете і викидатимете одну річ із купи щоразу, коли проходите повз неї, ви здивуєтесь, як швидко ця купа зникає!) Надішліть миттєве текстове повідомлення або електронний лист, щоб залишатися на зв’язку з другом чи родичем. Помийте одну тарілку. Випишіть один чек. Відкрийте файл із своїм резюме і швидко перегляньте останню його версію. Відкрийте одну коробку в гаражі і навіть не думайте її розбирати — просто подивіться, що в ній.

Мисліть, як офіціант. Рухайтеся. Прибирайте на ходу. Приберіть брудні тарілки, перш ніж поставити на стіл наступну страву. Це один зі способів скористатися перевагами вашого швидкого мозку, і це не дасть вам по вуха загрузнути в завалах мотлоху, в прямому та переносному розумінні. Коли щось потрапляє вам до рук, одразу робіть це, а тоді позбувайтеся. Переходьте до наступної речі. Не давайте речам, які потребують розгляду, осісти на вашому «столику офіціанта» як холодні, засохлі недоїдки вечері вашого клієнта.

Не намагайтеся робити добре те, що у вас виходить погано. Краще робіть те, що у вас виходить добре. Це важлива порада від Неда Галловелла та його співавтора Джона Рейті. Ніщо не засмучує і не демотивує більше, ніж спроби змусити себе добре робити те, з чим ваш мозок просто не здатен впоратися. Багато прокрастинаторів хочуть розвинути таку самодисципліну, як у людей, яких вони бачать навколо і які роблять те, що мають робити, навіть коли не хочуть робити цього. Прокрастинатори намагаються знову й знову подолати якийсь бар’єр, і коли «зазнають поразки», розчаровуються в собі, відчуваючи, що якби вони просто більше старались, то змогли би впоратися, як і інші. Хоча ми не закликаємо опускати руки щоразу, коли щось видається вам заважким, та ми заохочуємо вас тверезо оцінити реальні межі своїх здібностей (як у випадку з Джейн, яка увійшла до 0,03 % зі своєю просторовою уявою). Якщо ваш мозок легко відволікається і самодисципліна завжди давалася вам важко, то, може, існують кращі варіанти, як взятися до справ, ніж змушувати себе бути тим, ким ви не є.