Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 148

Джейн Б. Бурка

Скажіть «ні» інтернет-залежності

Висмикніть вилку з розетки. На якийсь час вимикайте інтернет, смартфон і телефон; кажіть «ні» тим речам з вашого оточення, які відволікають вас. Вибір залишатися ізольованим протягом кількох годин чи днів може збивати з пантелику і навіть викликати тривогу («Я ж можу пропустити щось важливе!»), але більшість людей відчувають полегшення одразу ж, щойно витягнуть вилку з розетки. Наприклад, професор права Стенфордського університету Лоуренс Лессіг, експерт із кіберправа, «свідомо вирішує вийти за межі цифрової мережі: жодних блогів, обмежений прийом листів, окремі телефонні дзвінки» на період в один місяць щороку; коли завдання не таке масштабне, наприклад йому потрібно зосередитись на писанні, він вимикає з розетки свій безпровідний роутер, і жоден електронний лист не може завадити йому сконцентруватися на роботі. Коли ви кажете «ні» електронній пошті, миттєвим повідомленням, смс-переписці, дописуванню в блог та інтернет-серфінгу, ви побачите, що маєте набагато більше часу й ментального простору для зосередження на тому, що вам потрібно зробити. Пам’ятайте, що ваш мозок насправді не є багатозадачним (щоразу, коли ви перемикаєте увагу, йому потрібно 0,7 секунди). Тож, навіть якщо ви сидите на нудному зібранні чи слухаєте нецікавого лектора, витягніть вилку з розетки, вимкніть свій телефон чи кишеньковий комп’ютер і слухайте, що вам кажуть; інакше ви випустите щось з уваги.

Сядьте на низькоінформаційну дієту. Невже вам справді потрібно переглядати чи слухати новини чотири-п’ять разів на день? Невже вам справді потрібно переглядати останні оновлення цін в інтернет-магазинах? Невже вам потрібно отримувати електронкою оновлення про комерційні пропозиції, діяльність політичних партій та про всі хороші ініціативи, які ви підтримуєте? Скажіть «ні» інтернет-мотлоху. Ми отримуємо надто багато інформації, значно більше, ніж наш мозок може комфортно переварити. Кожен із нас має вирішити для себе, скільки інформації ми візьмемо, і захищати себе від інформаційного надлишку, що здатен радше засмічувати життя, ніж покращувати його.

Скажіть «ні» відеоіграм, віртуальній реальності та порнографії в інтернеті. Це все, ясна річ, захоплює людський розум, але також викликає звикання і спустошує, коли людина цим зловживає. Це як ліки: правильна доза покращує самопочуття, а передозування стає згубним. Ретельно слідкуйте за дозуванням власних фантазій. Окрім того, що це величезні крадії часу, ці заняття також заважають здоровим, близьким стосункам з реальними людьми.