Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 131

Джейн Б. Бурка

«Я не знаю, куди зникає мій час». Подумайте про наступних сім днів, включно із завтрашнім. Використовуйте для цього порожній антиграфік зі с. 260–261 як модель; запишіть собі всі дії, які ви плануєте зробити наступного тижня, хай якими дрібними вони здаватимуться. Позначте на своєму антиграфіку години, коли найімовірніше ви робитимете те, що, очевидно, відбудеться наступного тижня. Якщо ви точно знаєте, коли ви робитимете те і те, внесіть ці дані у відповідну графу — наприклад, зустріч за обідом, вівторок, 12:00–13:30. Якщо ви не знаєте точно, коли ви робитимете певну справу, підрахуйте приблизну кількість часу, необхідного для цієї справи, а тоді внесіть її у графік дня, коли ви могли би її вирішити. Включайте всі конкретні зобов’язання, які запланували на цей тиждень, наприклад вечірні зустрічі чи побачення з друзями. До того ж виділяйте час на щотижневу рутинну роботу, наприклад продуктові закупи чи заправку автомобіля.

Врахуйте весь спектр ваших життєвих справ: робочі години; заплановані зібрання і зустрічі; заняття та події в соціумі; час для фізичних вправ; час для їжі, включно з її приготуванням і миттям посуду; час на такі домашні справи, як прибирання, прання та закупи; час, який ви запланували провести з друзями, коханою людиною чи дітьми; час для сну. Якщо ви завжди дивитеся вечірні новини чи футбол уночі щопонеділка, чи інші улюблені телевізійні програми, це також необхідно внести в графік. Передбачте додатковий час на читання газети в неділю. Не забудьте врахувати й міжміський переїзд та добирання на роботу. Користуйтеся календарем, аби нагадувати собі про заплановані справи, адже дуже легко щось забути. Не будьте надто самовпевненим — ви не зможете втримати все в голові. На сторінках 262–263 подано антиграфік Соні, вчительки старших класів, яка не встигає перевіряти контрольні роботи своїх студентів.

Пам’ятайте, ми не просимо вас записувати все, що ви повинні робити. Не вказуйте час, коли ви сподіваєтеся перейти до роботи над вашою поведінковою ціллю або коли ви думаєте, що надішлете листа старому другові. Якщо ви вчитесь, не вказуйте час, коли сподіваєтеся робити домашнє завдання. Ми не просимо вас пообіцяти собі спробувати зробити щось додатково — ми просимо вас тільки вказати, який час у наступному тижні вже зайнято.

Коли ви завершили заповнювати антиграфік, перегляньте його. Ця сторінка відображає ваше життя наступного тижня. Як ви почуваєтеся, розпланувавши себе на наступних сім днів? Вас переповнює думка про все те, що ви збираєтеся зробити? Чи переймаєтеся ви тим, як заповните свій незайнятий час? Може, ви занурюєтеся в стан депресії через те, що у вас так мало вільного часу? Зверніть увагу, як ви почуваєтеся, коли уявляєте, що проживаєте цей тиждень, і подумайте, чи це ваш графік змушує вас так почуватися.