Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 130

Джейн Б. Бурка

Люди можуть опиратися плануванню, бо це начебто стосується майбутнього, а вони хочуть жити сьогодні, в теперішньому. Вони можуть відчувати себе у пастці власного зобов’язання займатися чимось у майбутньому, вони наче обмежують свою свободу. Планування не обов’язково означає зобов’язання використовувати кожну годину кожного дня; Будьте готові до неочікуваного й пам’ятайте, що ви також маєте право на спонтанні радощі та відпочинок для відновлення сил. Прокрастинатори можуть відчувати таку провину за втрачений час, що змушують себе використовувати кожну хвилину продуктивно, і в результаті розуміють, що їхні очікування надто високі і їх неможливо досягнути. Проблема не у плануванні, а в напруженні.

Однак план використання часу може бути вашим найкращим другом, зв’язком із вашим майбутнім. Процитуємо Алана Лакейна ще раз: «Планувати — це перенести майбутнє у сьогодення, щоби мати можливість зробити щось із ним зараз». Аби стати вашим другом, часовий план має бути реалістичним і чутливим до обставин. Планування часу ґрунтується на вашому реальному баченні того, що ви таки робите, — це не лише програмування необхідної для виконання роботи.

Оскільки ви плануєте працювати над досягненням обраної вами поведінкової цілі, погляньмо, як ви збираєтеся виділяти час на виконання кроків, які наближують вас до мети. Коли ви думаєте про наступний тиждень, чи знаєте ви, яку кількість часу можете використати? Чи усвідомлюєте ви взяті на себе обов’язки? Чи передбачили ви час на звичні для вас справи, наприклад перегляд новин чи ведення блогу? Чи передбачили ви цього тижня щось незвичайне, наприклад приїзд гостей, семінар на вихідних або спортивні змагання?

Антиграфік

Ми розробляли свої тренінги з прокрастинації разом із психологом Нейлом Фьоре з Консультаційного центру при Каліфорнійському університеті в Берклі. Він зрозумів, що багато людей встановлюють для себе графік, якого ніколи не дотримуються, тоді вони розчаровуються — і врешті здаються. Тому доктор Фьоре розробив метод ведення обліку часу, який не базується на тому, що люди мають робити. Натомість, він створив антиграфік. Ми з’ясували, що антиграфік дуже помічний нашим клієнтам і учасникам наших тренінгів з прокрастинації.

Антиграфік — це щотижневий календар справ, які ми зобов’язалися зробити. Він може допомогти вам досягнути вашої цілі двома способами. По-перше, дивлячись на майбутні події з огляду на те, скільки часу ви вже використали, ви побачите, скільки часу максимально вам потрібно для досягнення вашої цілі. По-друге, наприкінці тижня корисно озирнутися і побачити, на що насправді пішов ваш час, — а це ще один спосіб самомоніторингу.