Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 118

Джейн Б. Бурка

Конкретна та детальна. Прокрастинатори схильні мислити надто розмитими поняттями і врешті доходять висновку, що бути конкретними дуже складно. Що саме ви робитимете, коли досягнете своєї цілі? Коли конкретно ви це робитимете? Хто там буде?

Ми часто чули від людей таку ціль: «Я хочу краще організувати своє життя». Коли прокрастинатор ставить настільки розмиту ціль, він опиняється у глухому куті. Однак, якщо перевести вашу ціль у конкретні й деталізовані поняття, ви матимете певні підказки, з чого починати, щоб організувати життя краще. Ви можете, наприклад, вирішити розібрати свої папери — важливі документи зберегти, а решту викинути. Або, скажімо, «стати організованим» для вас може означати навести лад у шафі чи найняти фахівця з прибирання. Якщо ви визначите конкретно, куди хочете прийти в результаті, це допоможе вам туди дістатися.

Маленькі кроки. Єдиний спосіб досягнути будь-якої цілі, незалежно від того, велика вона чи мала, — це рухатися крок за кроком. Як каже стара приказка, «крапля камінь точить не силою, а частим падінням».

Поведінкову ціль можна розбити на менші, видимі кроки, і, як і остаточна ціль, кожен із цих кроків має бути видимим і конкретним. Врешті-решт у вас буде низка дрібних цілей, над якими можна працювати по черзі. У тому, щоб рухатися до проміжних дрібних цілей, замість кінцевої великої, є своя перевага — кожну з дрібних цілей видно краще, ніж далеку ціль, і тому їх легше досягнути. Така ціль, як «я маю підготувати бюджет на наступний рік до річного засідання, що відбудеться наступного місяця», може пригнічувати, а наступний місяць може здаватися дуже далеким. Це робить завдання як неприємним, так і менше значущим, навіть попри те, що воно дуже важливе. Натомість проект можна поділити на складові частини: знайти торішній бюджет; оновити бюджетні категорії; здійснити підрахунок витрат у кожній із категорій; підрахувати прибутки у кожній із категорій; обговорити це з помічником під час п’ятничного зібрання. Керувати досягненням цілі «підготовка річного бюджету» значно простіше, коли вона подана у вигляді серії короткотермінових кроків.

Іноді, розбиваючи ціль на менші кроки, ви розумієте, що це складніше, ніж вам здавалося. Бреанна поставила собі тижневу ціль — скласти квартальний звіт про використання працівниками компанії послуг її відділу інформаційних технологій. З поданням цього звіту вона вже спізнилася, адже дедлайн минув у кінці кварталу. Вона припускала, що потрібно зробити такі кроки: 1) попросити всіх спеціалістів ІТ-напряму надіслати їй квартальні звіти про їхню роботу; 2) переглянути та об’єднати їхні звіти в одну зведену таблицю; 3) надіслати заповнену таблицю керівникові із доповненням — переліком найбільш поширених причин, чому відділи зверталися за допомогою до ІТ-спеціалістів.