Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 117

Джейн Б. Бурка

Врешті ми почали прислухатися до власних порад. Замість думати про те, що ми маємо «писати книгу», ми почали зосереджуватися тільки на одному розділі за один раз і намагалися викинути з голови все решта. У процесі ми почали вживати для опису майбутніх етапів написання книги інші слова: «Після обіду мені треба буде дві години, щоб попрацювати над вступом до розділу про постановку цілей». Ця ціль була більш обґрунтованою, досяжною і допомагала нам взятися до роботи.

Поведінкова ціль

Найкраще визначати свої цілі поведінковими поняттями. Зосередженість на тому, що ви робитимете, коли досягнете своєї мети, допоможе вам зрозуміти, до чого ви прагнете. У поведінкової цілі є такі характеристики:

• вона видима вам та іншим людям;

• вона конкретна та детальна;

• її можна розбити на маленькі кроки;

• перший крок можна зробити за якихось п’ять хвилин.

«Я хочу припинити прокрастинувати» — це благородна ціль, але не поведінкова. Ви ж не можете уявити, як припиняєте прокрастинувати, — що саме ви мали би побачити? Ця мета неконкретна, — припинити прокрастинувати над чим? Її складно розбити на кроки, — як ви почнете припиняти прокрастинувати?

Розгляньмо ретельніше складові поведінкової цілі.

Видима. Люди не можуть побачити, як ви почуваєтеся, чи знати, що ви собі думаєте, але вони можуть бачити, що ви робите. Аби ваша ціль була видима вам та іншим людям, вона повинна бути виражена в дії. Уявіть собі, що ви досягаєте мети і вас у цей час знімає кінокамера. Які дії ви робитимете, коли камера записуватиме ваше досягнення? Якщо ваша ціль справді поведінкова, то ви можете уявити, як ви це робите.

Наприклад, прокрастинатори нерідко висловлюють намір: «Я хотів би відчувати себе менш пригніченим під тиском всієї тієї роботи, яку я маю зробити». Це зрозуміле бажання, та не поведінкове. Ніхто не може побачити, як ви почуваєтеся менш пригніченим. Мало того, це ще й не раціональне твердження. Як ви знатимете, що почуваєтеся «менш пригніченим»? Наскільки «менш пригніченим» вам треба почуватися, аби вам стало легше? Щоби визначити поведінкову ціль, пропонуємо вам обрати один проект, який ви відкладали на потім, і сформулювати його завершення поведінковими поняттями. Ви можете вирішити: «Я оновлю своє резюме та викладу його в інтернеті», або «Я прочитаю один розділ із книжки про прокрастинацію», або «Я запишусь до дантиста». Камера повинна побачити, як ви натискаєте «надіслати» на комп’ютері, закриваєте книжку, завершивши розділ, або кладете слухавку після розмови із секретарем дантиста. Якщо ви досягнете будь-якої із цих цілей, то, ймовірно, почуватиметеся менш пригніченим і зможете точно визначити, що саме допомогло вам почуватися краще.