Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 484

Джордж Мартин

9

Рогар Баратеон никога повече не се оженил.

10

Намек за бащинството им. Strong — „Силния“. — Б.пр.

11

Оттук нататък, за да избегнем объркването на двамата принцове, ще наричаме сина на кралица Алисент Егон Старшия, а сина на принцеса Ренира — Егон Младшия.

12

Средновековна напитка от подсладено вино с подправки, смятана за лечебна. — Б.пр.

13

Първоначално и двамата претенденти за Железния трон веели триглавия дракон на дома Таргариен, червен на черно поле, но към края на 129 г. СЗ и Егон, и Ренира въвели вариации, за да се отличават собствените им привърженици от тези на враговете. Кралят променил цвета на дракона на знамената си от червен на златен, в чест на блестящите златни люспи на своя дракон, Слънцеплам, докато кралицата съчетала герба на Таргариен с тези на дома Арин и на дома Веларион в чест на своята лейди майка и на първия ѝ съпруг, съответно.

14

Каквато и да е била смъртта му, безспорно е, че Дерон Таргариен, най-младият син на крал Визерис I от кралица Алисент, умрял във Втората битка при Тъмбълтън. Лъжливите принцове, появили се с това име през царуването на Егон III, били убедително разобличени като натрапници.

15

По волята на боговете седем дни по-късно в Бурен край неговата лейди съпруга родила сина и наследника, за когото лорд Борос толкова дълго копнеел. Негово благородие оставил указания бебето да бъде наречено Егон, ако е момче, в чест на краля. Но като научила за смъртта на своя лорд в битка, лейди Баратеон нарекла детето Оливер, на баща си.

16

Това е историята както Гъбата я разказва поне. „Истинно сказание“ на Мункун приписва друга причина за смяната на позицията на лорд Лайънъл. Трябва да се припомни, че Хайтауър, колкото и да били богати и силни, били заклети знаменосци на дома Тирел от Планински рай, където братът на негово благородие Гармунд бил паж. Тирел не взели участие в Танца (след като били управлявани от малко лордче в пелени), но сега най-сетне се размърдали, като забранили на лорд Лайънъл да събира войска или да тръгва на война без тяхно разрешение. Ако не се подчинял, брат му щял да плати непокорството му с живота си… защото всеки храненик е също така и заложник, както е казал някога един мъдрец. Или поне така твърди Великият майстер Мункун.

17

Срещата обаче не минала толкова добре, колкото близначките може би се надявали. Принцът пребледнял, като видял дракона на лейди Рена, Утро, и заповядал на северняците, които го охранявали, да махнат това ужасно същество от очите му.