Читать «Неспокойкото» онлайн - страница 5

Сергей Лукьяненко

Не вярвайки на очите си, Трикс извади чекмеджето и го обърна — дали пък няма пергамент, залепен със смола на дъното, с могъщо древно заклинание? Завъртя чекмеджето от всички страни — ами ако някъде има двойно дъно или секрет?

Нищо!

Просто празно заключващо се чекмедже!

— Това не е честно! — извика Трикс. — Това е неправилно!

Целият му житейски опит, всяка логика му подсказваше, че ако тъжен и самотно скучаещ в празничната нощ чирак на магьосник намери древен ключ — този ключ трябва да отключи нещо важно. Тайна врата. Тайно чекмедже. Сандък със злато и скъпоценности, в най-лошия случай!

А тук — нищо.

Трикс духна свещите и навъсен се отправи в кухнята.

Смрачаваше се. Привечер вятърът се беше усилил и кулата едва забележимо се поклащаше под неговите пориви. Трикс се зае да си приготви празнична вечеря.

Картофите бяха обелени и весело къкреха в тенджерата с вряща вода. Не, навярно на картофите изобщо не им беше весело, но по някаква причина хората винаги се радваха на къкренето на готвеща се храна. Парчето свинско месо Трикс шпикова с моркови и няколко скилидки чесън, които намери в щайгата със зеленчуци, след което го натри със сол и черен пипер, наниза го на шиш и го сложи да се пече над огъня. Настроението на Трикс отново се подобри — може би причината беше в миризмата на храна, а може би — в изпразнената чаша вино.

Един магьосник може да бъде колкото си иска беден, в килера му може мишки да играят на прескочикобила, а в портфейла му да дрънкат само няколко незаконни (за магьосника!) медни гроша. Но две неща магьосникът със сигурност ще има в достатъчно количество — кафе и вино.

Кафето му е необходимо, за да може като се събуди късно сутрин, да свали от себе си летаргията и мързела, да седне на бюрото и цял ден бодро да измисля нови заклинания.

Редът на виното идва вечер, когато добре потрудилият се магьосник трябва да се отпусне, да свали напрежението от работата, да прочисти главата си и спокойно да заспи.

И ако се откаже дори само от един от тези два компонента, работоспособността на магьосника рязко спада, той става вял, раздразнителен и не може да измисли нещо стойностно.

Говори се, че някои велики магьосници от древността са творили своите заклинания, отказвайки се едновременно и от кафето, и от виното. Но мисълта за подобен експеримент беше толкова екстраординарна, че досега никой не беше рискувал да го повтори.

Така че Трикс си наля още половин бокал и седна пред камината точно навреме, за да завърти шиша и да не позволи на месото да изгори.

(В някои светове и времена може би ще се сметне за осъдително и достойно за порицание петнадесетгодишно момче ей така да си пие вино преди вечеря. За оправдание на Трикс и света, в който той живее, могат да се кажат три неща. Първо, ако опитате тяхното вино, щяхте да сте приятно изненадани от лекотата му. Второ, ако опитате местната вода, щяхте да сте неприятно изненадани от последствията за стомаха. И трето, вземете от петнадесетгодишния си син някое от любимите му безалкохолни напитки и от етикета внимателно прочетете неговия състав. Все още ли вярвате, че виното е по-вредно?)