Читать «Неспокойкото» онлайн - страница 3

Сергей Лукьяненко

Трикс въздъхна. Навярно някога наистина е работило. Въпреки че, ако го погледнеш, в заклинанието нямаше никакъв смисъл. Ето, например, местният босгардски ковач редовно бие жена си и въпреки това семейството им е щастливо. А търговецът на плодове носи жена си на ръце — и те също са щастливи. Е, каква е приликата тук?

Но за всеки случай Трикс преписа заклинанието три пъти, седем пъти го произнесе изразително на глас, след което започна да пише анализа, както беше наредил Лапад:

„Във великите редове на своя велик труд великият граф-магьосник разкрива велика тайна…“

Анализът на заклинанието не се получаваше. Трудно се пише за нещо, в което изобщо не вярваш. Трикс отново въздъхна — този път съвсем тъжно, извади чист лист хартия и започна да пише писмо до дома:

Скъпи мои родители! Херцог и Херцогиньо! Много ви обичам. И приключенията много обичам. И магията — също. А вие не ми разрешавате да се занимавам с нея. Заповядвате ми да уча танци и фехтовка. А това е неправилно. Отивам при Радион Лапад и ще живея там. Не се притеснявайте за мен. Ще се справя. Мога да правя всичко и ще ви пиша, а за трона още ми е рано. Чак след татко съм. Довиждане.

Ваш син — Трикс Соийе.

Прочитайки написаното, Трикс си помисли и реши, че всичко се е получило много правилно — кратко, честно и много учтиво. Оставаше да реши как да изпрати писмото до дома.

Замисляйки се за миг, Трикс отиде до прозореца, отвори го, пускайки свежия мразовит въздух, и силно извика:

— Лети с поздрав! Върни се с отговор!

Листчето на дланта му леко потрепна, но и през ум не му мина да отлети. Нужен беше пощальон. Само че откъде да го вземе? Около кулата на магьосника нямаше никой — кой би се решил без нужда да приближава до толкова опасно и непредсказуемо място? До самия хоризонт се простираха покрити със сняг полета, само в далечината, над ниските сгради на градчето Босгард, се издигаха струйки дим — а около самата кула, въпреки годишното време, цъфтяха рози, макове, лалета и прочие любими на Лапад цветя. Някъде там пърхаше и Аннет, безнадеждно влюбената в Трикс цветна фея. Може би тя щеше да отнесе писмото. Но за съжаление, ако се отдалечеше от кулата през зимата, веднага щеше да замръзне и да умре…

— Птица… — каза замислено Трикс. — Трябва ми птица — силна и смела, способна да лети през нощния мрак, през сняг и снежна буря. Да лети неуморно и да отнесе моето съобщение до родителите ми…

Със смутен писък някъде отгоре се спусна огромна бяла сова. Трикс дори се отдръпна, когато тя кацна на перваза на прозореца и недоумяващо огледа стаята. От клюна на совата стърчеше миша опашка.

— Ти не се ли страхуваш от магьосници? — попита Трикс за всеки случай.

Совата преглътна и подозрително спря поглед на момчето.

— Отнеси писмото ми в графство Соийе — каза Трикс. — Предай го лично на херцог Рат Соийе. Става ли?