Читать «Мудрець Країни Оз» онлайн - страница 8

Л. Френк Баум

Гнома так розлютила ця відмова, що він почав скакати, мов навіжений, бризкаючи слиною і задихаючись. Минуло чимало часу, перш ніж Злючка-Закарлючка опанував себе. Та хлопчик анітрохи його не злякався. Він сміявся із старого недоброго гнома і цим ще більше розлючував його.

Давайте облишимо цю справу, — запропонував Кікі, коли Злючка-Закарлючка трохи заспокоївся. — Я не знаю тих жителів Країни Оз, про яких ви тут згадували, отже вони мені не вороги. І якщо вони вигнали вас із вашого ж королівства, то це тільки ваша провина, а не моя.

— А ти хіба не хотів би стати королем у цій чудовій казковій країні? — запитав Злючка-Закарлючка.

— Чого ж, хотів би, — відповів Кікі Ару. — Тіль ки ж ви самі мітите на короля, і це нас може посварити.

— Ні, — сказав гном, намагаючись обдурити хлоп ця. — Це вже вирішено. Я не думаю ставати королем Країни Оз. Я навіть можу не жити в цій країні. Перш за все я хочу помститись. Коли ми підкоримо Країну Оз, я матиму досить чарівної сили, щоб відвоювати назад і своє власне королівство гномів. Тоді я назавжди повернуся у власні підземні печери, де жити краще, ніж на самісінькій маківці землі. Отже я пропоную таке: допоможи мені перемогти Країну Оз, щоб помститись, допоможи мені відняти чари у Клінди та їхнього Мудреця, і ти залишишся королем Країни Оз на віки вічні.

— Я над цим подумаю, — відповів Кікі, і того вечора хлопчик не промовив більше ні слова.

Вночі, коли всі в трактирі поснули, старий гном Злючка-Закарлючка тихенько встав з свого ліжка, прокрався в кімнату мрійника Кікі Ару й обнишпорив скрізь, шукаючи інструмента, з допомогою якого робилось перевтілення. Та ви знаєте, що такого інструмента не існувало, і хоч Злюча-Закарлючка обмацав усі кишені в одежі хлопця, він нічого чарівного там не знайшов. Тоді він повернувся до своєї постелі, і в нього закрався сумнів, чи справді може Кікі робити перевтілення.

Наступного ранку він сказав:

— Куди ти сьогодні будеш подорожувати?

— Я хочу провідати Королівство Троянд, — відповів хлопчик.

— Це дуже далеко, — сказав гном.

— А я обернуся на птаха, — сказав Кікі, — і долечу до Королівства Троянд за годину.

— Тоді оберни й мене на птаха, я полечу з тобою, — запропонував Злючка-Закарлючка. — Тільки по дорозі давай заскочимо в Країну Оз і поглянемо, як там зараз.

Кікі замислився. Країни, які він досі відвідав, були прекрасними, але йому скрізь казали, що найкрасивішою і найчудовішою з усіх є Країна Оз. До того ж Країна Оз — це ж його батьківщина, і коли він не має надії стати в ній королем, то треба ж хоч дещо знати про неї.

Поки мрійник Кікі думав, гном Злючка-Закарлючка думав також. Хлопчик володіє дивовижною силою, і хоч він не дуже розумний, але рішуче відмовляється поділитися своїм секретом. Проте, якщо він, підступний Злючка-Закарлючка, доб’ється, що Кікі поможе йому перелетіти в Країну Оз, куди він іншим шляхом не потрапить, то там йому, напевне, пощастить умовити хлопця послухатись його поради і вступити в змову для помсти, яку він уже виплекав у своєму злому серці.

— В Країні Оз є мудреці й чарівники, — сказав, нарешті, Кікі. — Вони викриють нас, незважаючи на наше перевтілення.