Читать «Мудрець Країни Оз» онлайн - страница 11

Л. Френк Баум

— Як я ще був королем гномів, то володів одним способом перевтілення й гадав, що той спосіб дуже гарний, але його навіть порівняти не можна з твоїм чарівним словом. Мені потрібні були певні інструменти, я вдавався до пасів і вимовляв сотні чаклунських слів, перш ніж спромагався перевтілити когось.

— А що ж сталося з вашими чаклунськими інструментами? — поцікавився Кікі.

— Люди з Країни Оз забрали їх у мене всі до єдиного. Це зробила ота жахлива дівчинка Дороті й ота страшна чародійка Озма, правителька Країни Оз. Та ще й відняли моє підземне царство, а мене потурили вгору по сходах у холодний, непривітний світ.

— А чому ви дозволили їм зробити це? — запитав хлопчик.

— Ех, — зітхнув Злючка-Закарлючка, — я нічого не міг вдіяти. Вони котили на мене яйця. Розумієш — яйця! Страхітливі яйця! А коли яйце хоч трішечки зачепить гнома, він одразу гине.

— Всі яйця такі небезпечні для гномів?

— Всі й усякі. Яйця — це єдине, чого я боюсь.

Розділ п'ятий

Найщасливіший куточок у Країні Оз

Немає кращої землі, ніж чарівнича Країна Оз. Немає іншого народу, такого щасливого, вдоволеного і багатого, як народ Країни Оз Люди тут мають усе, чого тільки може забажати душа, вони люблять і шанують свою красуню-дівчину, свою Озму, добру правительку Країни Оз; у них так тісно переплелася праця з розвагами, що й те й інше дає їм радість і насолоду, і ніхто тут не має причин скаржитись на свою долю. Щоправда, навіть у Країні Оз іноді трапляється таке, що порушує на деякий час щасливе життя народу. А справа в тім, що ця багата й приваблива чарівнича країна розпалює заздрість кількох егоїстичних і пожадливих чужинців. І саме вони, ці підступні лиходії, кидаються на різні змови, щоб підкорити Країну Оз, поневолити її народ, прибрати з дороги правительку-дівчину, а всі багатства краю загарбати собі.

До того часу, коли злий і хитрющий гном Злючка-Закарлючка не змовився з хлопчиком-мрійником Кікі Ару, всі такі спроби зазнавали поразки. Народ Країни Оз не підозрював про нову небезпеку. Життя у наймилішій на цілому світі чарівній країні збігало радісними щасливими днями.

У центрі Смарагдового Міста, столиці Країни Оз. є великий і прекрасний сад, оточений муром, оздобленим сяючими смарагдами. А в центрі цього саду стоїть величний палац Озми, найчудовіший будинок, який будь-коли споруджувався на землі. На цілій сотні веж і бань там майорять прапори Країни Оз, яку населяють власне озміти, жувачі, балакуни, моргуни й ковтачі. Прапор у жувачів блакитний, а в моргунів — ясножовтий; прапор у балакунів рожевий, а в ковтачів — яскравочервоний. Державний колір Смарагдового Міста, як вам зрозуміло, — зелений. Особистий прапор Озми мав у центрі зелене коло і був поділений на чотири квадрати — блакитний, рожевий, яскравочервоний і жовтий. Це вказувало на те, що вона править усіма цими краями Країни Оз.

Чарівна Країна Оз така велика, що вся вона ще не зовсім відома дівчині-правительці, і кажуть, що в деяких її закутках, у лісах та серед гірських хребтів, у глухих долинах і непролазних джунглях живуть люди й звірі, які знають так само мало про Озму, як мало знає Озма про них. Але ці невідомі жителі Країни Оз все ж таки нечисленні в порівнянні з тими, що заселяють усі землі довкола Смарагдового міста.