Читать «Майстер реліквій» онлайн - страница 175

Крістофер Баклі

Монах Мартін Лютер у 1521 році був кінець кінцем відлучений від церкви Левом X через звинувачення у єресі. Його незмінний покровитель Фрідріх Саксонський продовжував боронити його від Рима та імператора Карла. Лютер не вижив би без Фрідріха, який, за іронією долі, залишався відданим католиком навіть тоді, коли його захист Лютера призвів до катастрофічного розриву із Римом. Укритий від могутніх ворогів, Лютер продовжував агресивно пропагувати Реформацію. Переховуючись у замку Фрідріха у Вартбурзі, він переклав Новий Заповіт німецькою мовою, а пізніше завершив переклад усієї Біблії простою, емоційно насиченою мовою. Багато вчених вважають цей переклад основою сучасної німецької мови. Лукас Кранах, двірський живописець Фрідріха, був свідком на весіллі Лютера і колишньої монахині Катаріни фон Бора у 1525 році. Помер Лютер у 1546 році, одруженим, гладким і, здається, щасливим. Але після його смерті на Європу чекало століття релігійних війн.

Фрідріх III Мудрий, курфюрст Саксонії, припинив збирати свою колекцію реліквій десь у 1520 році. Реформація, започаткована викладачем його університету Мартіном Лютером, підірвала всенародну віру в їх цілющу силу. З 19 013 реліквій, що йому належали, до сьогодні збереглася тільки одна: кришталевий келих, цінний не через приналежність до якогось святого, а через те, що це був подарунок онука Фрідріха Мартіну Лютеру. Фрідріх помер у 1525 році. Він похований у Віттенберзькій замковій церкві, чиї двері Лютер використав, щоб уперше викласти найвагоміші тези Реформації.

Парацельс, чиє справжнє ім'я Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгайм, був у медицині тим, чим Лютер у справах релігії, — бунтарем і революціонером. Він зрікся більшості догм традиційної медицини на користь природних засобів. Парацельс постійно казав, що у мистецтві зцілення більшому навчився від катів, циган, ворожок, солдатів і шинкарів, ніж від тих медиків-схоластів, що посідали кафедри у провідних університетах Європи. Він багато подорожував арабським Сходом, звідти уперше привіз на Захід опій, навчився розчиняти його інгредієнти у винному спирті і розробив знеболювальні ліки, що отримали назву ладанум. До Парацельсового ладануму, окрім витягу з опію, входили товчені перлини, мускус та бурштин. Тож його можна вважати батьком сучасної анестезіології. Також Парацельс створив перший у світі ефективний засіб від сифілісу на основі ртутних сполук, описав силікоз шахтарів, який до цього вважався впливом гірських духів, і започаткував сучасну психіатрію. Помер у Зальцбурзі 1541 року.

Альбрехт Бранденбурзький, курфюрст Священної Римської імперії, архієпископ Магдебурга і кардинал Майнца, продовжував торгувати індульгенціями. Саме через це з'явилися уславлені дев'яносто п'ять тезисів Лютера і почалась протестантська Реформація. Незабаром унаслідок реформ Лютера ринок індульгенцій обвалився, разом із тим почався загальний занепад римо-католицької церкви в Німеччині і всій Північній Європі. Альбрехт помер у 1545 році, залишивши у спадок купу боргів банку Якоба Фуггера.