Читать «Кримінальне право України. Загальна частина.» онлайн - страница 11

Роман Вікторович Вереша

У розділі IX Звільнення від кримінальної відповідальності (ст. 44–49) передбачено дві правові підстави звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності: 1) у випадках, передбачених у кодексі, і 2) на підставі акта амністії або помилування. У статтях цього розділу передбачено п’ять видів звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності, а саме: у зв’язку з дійовим каяттям; у зв’язку з примиренням винного з потерпілим; у зв’язку з передачею особи на поруки; у зв’язку зі зміною обставин; у зв’язку із закінченням строку давності.

У розділі X Покарання та його види (ст. 50–64) дано визначення поняття «покарання»; вказано мету покарання; дано вичерпний перелік видів покарання; визначено основні та додаткові покарання; викладено умови призначення кожного окремого виду покарання.

У розділі XI Призначення покарання (ст. 65–73) визначено загальні засади призначення покарання; дано перелік обставин, які пом’якшують і які обтяжують покарання; визначено умови призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом; порядок призначення покарання за сукупністю злочинів та сукупністю вироків, викладено правила складання покарань.

У розділі XII Звільнення від покарання та його відбування (ст. 74–87) наголошено, що таке звільнення здійснюється судом (за винятком акта амністії чи помилування); визначено умови та порядок: звільнення від покарання з випробуванням, умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та заміни невідбутої частини покарання більш м’яким; звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей певного віку; звільнення від покарання за хворобою та у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Йдеться про амністію та помилування.

У розділі XIII «Судимість» (ст. 88–91) йдеться про правові наслідки судимості; визначено строки погашення судимості та обчислення таких строків; передбачено можливість дострокового зняття судимості.

У розділі XIV Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування (ст. 92–96) визначено поняття і види таких заходів; названо осіб, для яких суд може застосувати означені заходи. Викладено умови, за наявності яких можлива зміна або припинення примусових заходів медичного характеру. Викладено умови та порядок застосування, незалежно від призначеного покарання, примусового лікування щодо осіб, які вчинили злочин та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Розділ XV Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх (ст. 97—108). Це новий розділ у кримінальному законодавстві України, в якому вперше систематизовано викладено кримінально-правові норми щодо відповідальності та покарання найбільш вразливих осіб, які в момент вчинення злочину досягли 14 років, але ще не досягли 18-річного віку.