Читать «Князь Роман Мстиславич та його доба. Нариси історії політичного життя Південної Русі XII – початку XIII століття» онлайн - страница 94

Олександр ГОЛОВКО

Досить непомітні для сусідів процеси відбувалися у ту ж добу у численних кочівників Центральної Азії, що відчули потребу у припиненні міжусобиць, які загрожували їм самознищенням, і вирішили створити єдину, могутню мілітарну політичну структуру. Пройдуть три-чотири десятиліття, і на країни, що донедавна тісно спілкувалися завдяки багатостолітньому функціонуванню великого шовкового шляху, будуть здійснені небачені досі за жорстокістю напади степовиків, від імені яких здригнувся весь середньовічний Старий Світ – від Британії на заході до Японії на сході.

Друга половина XII – початок XIII ст. – це час поступового формування Французької та Англійської централізованих держав, де виникають перші станово-представницькі органи влади. Аналогічні процеси трошки пізніше спостерігаються і у країн Центральної та Східної Європи, проте страшна монголо-татарська навала у значній мірі загальмує їх перебіг. Одночасно Німеччина та Італія через боротьбу наднаціональних сил Європи – імперської та папської влади – ще надовго залишаться роздробленими, а народи Піренейського півострова вели виснажливу боротьбу за визволення від арабів – реконкісту, боротьбу, яка через три століття перетвориться на свою протилежність – завоювання американського континенту іспанськими та португальськими конкістадорами. Проте в зазначений нами час там, у майбутньому Новому світі, формувалися, розвивалися, досягали апогею могутності досі загадкові для вчених держави ацтеків, майя, інків, володарі яких не уявляли собі, що їх нащадкам прийдеться вести боротьбу за збереження незалежності з представниками зовсім іншої цивілізації. На такий історичній площині відбувалися події і процеси на Русі, про які ми розповідали в цій праці.

Англійський король Річард Левове Серце, французький король Філіп II Август, германський імператор Фрідріх I Барбароса, римський папа Інокентій III, угорський король Андрій II, польський князь Казимир II, суздальський князь Всеволод Велике Гніздо, турецький султан Салах-ад-Дін, хорезмійський шах Мухамед, монгольський хан Темуджин (майбутній Чінгіз-хан) – всі вони, кожен по своєму, були видатними політичними діячами, сучасниками галицько-волинського князя Романа Мстиславича, а з деякими з них, як ми бачили, давньоруський князь час від часу підтримував стосунки.