Читать «Игра на чужд терен» онлайн - страница 139

Александра Маринина

— Математика. Никога не пропускам математиката.

— А ботаниката значи може?

— Ами — Игор пренебрежително махна с ръка, — ботаниката не е мъжка работа. Пеперудки-цветенца, плодници-тичинки — ужасна скука!

— А математиката е мъжка работа, така ли излиза?

— Разбира се. Математиката, физиката, химията, историята — един истински мъж трябва да знае всичко това.

— Я го виж ти! — Настя приседна във фотьойла до него. — Интересно разсъждаваш. А какво друго трябва да знае и може истинският мъж?

— Трябва да разбира от коли и от оръжие — уверено отговори младият музикант. — Защото има хора, дето не различават волво от мерцедес.

„Например аз — веднага му отговори мислено Настя. — Но за щастие не съм мъж, инак ти щеше да престанеш да ме уважаваш. И аз не мога да отлича беемве от опел…“

— Лошо ли ви е? — Гласът на момчето стигаше до нея сякаш през памук. — Ще повикам някого… Толкова сте бледа!

Тя с усилие завъртя глава и внимателно се изправи на крака.

— Стаята ми е тук. Сега ще си легна и всичко ще мине.

Настя не усещаше пода под краката си, всичко плуваше и се въртеше, тя дълго не можа да улучи ключалката и когато влезе в стаята, рухна на леглото.

В медицината това се нарича „криза на съдовете“.

Не включи телефона и пропусна обаждането на Старков в единайсет без четвърт. Не беше забравила, че той ще се обажда, но нямаше сили да стане. Коварните съдове пак я подведоха в най-отговорния момент.

* * *

Като не чу по телефона Настя в уговорения час, Стартов започна да опитва всеки петнайсет минути, докато не усети, че става нещо лошо. Тогава се обади на Шахнович. — Женя, веднага потърси Каменская.

* * *

Женя внимателно побутна вратата и се убеди, че е заключена.

Извади дубликат от ключа на стая 513 и влезе. Настя лежеше неподвижно, с бяло като платно лице. Дори нейните много светли очи изглеждаха тъмни на фона на мъртвешки бледата кожа. Женя ненапразно бе прекарал в санаториума почти четири месеца. Като подържа китката на Настя, той без разрешение отвори нощното шкафче и когато видя няколкото ампули амоняк, с удовлетворение разбра, че не е сбъркал диагнозата. В шкафчето намери и неотворен пакет чай.

Амонякът и силният горещ чай, в който Женя щедро сложи шест бучки захар, я ободриха.

— Чувствам се добре — повтаряше тя, — само че съм много слаба, краката не ме държат.

— Къде е телефонът?

— В сака, под леглото.

Шахнович включи апарата и набра номера на Старков. Размениха си няколко думи, после той даде слушалката на Настя.

— Анатолий Владимирович — като се задъхваше леко от слабост, каза тя, — разбрах. Всичко сме вършили неправилно. По-точно, аз съм сбъркала. Обърках и вас. Трябва да се проверят още две неща. За едното ще се погрижа аз, а второто ще трябва да проверите вие. Довечера ще ви кажа кой е Макаров.

Женя за пръв път в живота си разбра какво означават думите „да умреш на поста си“.

* * *

Преди да изпрати на Каменская отчета за резултатите от изпълнението на последната й молба, Старков показа списъка на Едуард Петрович.

— Нищо не разбирам. — Денисов сви рамене и след като два пъти препрочете листа, го остави на бюрото. — За какво й е това?