Читать «Знайти і затримати» онлайн - страница 61

Віктор Тимчук

— На Снігурі, Федю, — погрозливо лагідно повторив. — І менше патякай. Отримаєш сотнягу. Ну!

— Плював я на твою сотнягу! — скипів я. — З мене шкуру здеруть за молоко! Виженуть з комсомолу! Мільйонер! Сотнягу!

— Ах ти, шкет! — люто вигукнув Шакула й вихопив з-під сорочки пістолет. — Щур комсомольський! Повертай!

— Ти… ти… — белькотів я. — Сховай… не натисни…

— Сховаю… — зверхньо, презирливо цідив Шакула. — Повернеш і сховаю, йолопе. Тільки без фокусів. Зроблю дірку.

Злякано зиркаючи на нього, я виїхав на асфальт і повернув на Снігурі. Гра продовжувалась. Попереду — вісімдесят кілометрів. Ні, трохи менше, бо в райцентр Шакула не подасться: зійде поблизу якогось села, де є знайомі, щоб пересидіти в них. Дійсно, недурний. Я уявив, як від ферми вилетів наш «газик» і помчав до копички. Зиркнув у люстерко — за нами їхала «Победа». Що ж, усе йшло за планом.

— Молодчага, Федю, — похвалив мене Шакула. — Тепер жми.

Він розслабився: простягнув ноги й відкинувся на спинку сидіння, але пістолета не сховав. Пістолет Загати. Я мимоволі заскрипів зубами. Шакула лапнув по дверцях і наткнувся на штирі від ручок. У мене змокріло під пахвами. Головне — не зірватись, витримати, вибрати вдалий момент і…

— Куди це ти ручки подів? — запитав.

— Зняв хтось. У нашому селі до біса машин.

— Скільки у тебе бензину?

— Повний бак.

— Знаєш дорогу на Кавунівку?

— Через Снігурі.

— Ні, Снігурі треба об'їхати полями. Ферштейн?

— Об'їдемо, — пообіцяв йому, переконуючись, що Шакула хитрий і підступний.

Нас обігнала «Победа». Подивився в люстерко. Наш «газик» не з'являвся. Дрига тримав пістолет на правому стегні. Не спішив ховати. Обережний тип. І смикнув мене чорт за язик сказати за комсомол. Тепер він пильнуватиме кожен мій рух. Он як витріщився на руки.

— Слухай, а в тебе граблі не шоферські, — зненацька зауважив, кривлячи губи в злостивій посмішці, й глянув на свої руки — коротколапі, товсті, брудні. — Га, камса? Не шоферські.

Ох і підловив, мерзотник. А я не звернув уваги. Прикра промашка. Тепер їх не замастиш. Справді, руки канцеляриста. Пильне око в Шакули.

— Дурний ти, Роню, — єхидно відповів. — Я тільки вчора приїхав з курорту. Місяць лікував радикуліт у Хмільнику. Чув про такий курорт? Родонові ванни…

— Чув, десь на Вінниччині, — не гасив лиховісної посмішки. — Молодий, а вже радикуліт. Де ж ти його підхопив?

— Торік взимку обламався, полежав під машиною і маю цяцьку, — якомога сумніше сказав. — Добре, хоч путівки дають.

— Дають… — перекривив Шакула. — А я беру. Сам беру. Мені щастить. От сьогодні: сиджу в соломі й молю бога, щоб послав на дорогу машину, щоб вона стала коло мене. І ти з'явився і став. Га? І тепер я чкураю. Тепер свиснуть мені.

З нами розминувся МАЗ, завантажений кругляком. Ох, якби вбивця знав, який бог влаштував йому цю поїздку! І хто сидів поруч!.. Хай потішиться своєю силою. Вже недовго. Я глянув у люстерко — позаду їхав «газик», а за ним ще один. Наші! Пора діяти. Гра наближалася до кінця. Я простяг руку до скриньки, і Шакула насторожився, ворухнув пістолетом.