Читать «Да умреш с достойнство» онлайн - страница 2

Иван Миланов Петров

На следващата сутрин Миро и Клара позвъниха на погребална агенция „Живот и здраве“. От другата страна на линията им отговори приятен женски глас, който им насрочи час в 11:30 на същата сутрин. Двамата съпрузи отидоха в новопостроена сграда, обзаведена с вкус, чиито помещения блестяха от чистота. Момичето, което беше говорило с тях ги поведе по коридорите и отвори една от многото врати. Вътре ги очакваше здравеняк, който сигурно беше висок към 210 см и тежеше поне 120 кг. След като останаха насаме, здравенякът ги стресна здраво с думите:

— Май сте подранили малко! — и след това се засмя гърлено. Докато застарелите милиардери го гледаха шашнато, той продължи:

— Извинете, това беше шега за разчупване на ледовете. А сега офертите на нашата фирма. Ако сте гледали рекламата ни, сигурно сте разбрали, че в периода 8 юни — 8 юли имаме 8% отстъпка за смърт, причинена от инфаркт, така че ако имате финансови проблеми, това е шансът на живота ви.

Миро бе готов гневно да възрази, че той самият притежава 400 млрд стандартни кредита, което го правеше редовен участник на класацията „Топ 100 на най-богатите хора в слънчевата система“, и тъкмо се канеше да вземе думата, когато онзи отново се засмя — явно беше една от поредните му шеги — и продължи:

— Естествено имаме отстъпка и за напреднала възраст, и тъй като Вие сте над 100 години, ще получите 12% намаление. Освен това попадате в графата „Съпружеска двойка“, което Ви дава уникалния шанс да използвате 20% отстъпка. Имаме още няколко уникални промоции, с които, уверявам Ви конкуренцията ни не може да се похвали. Ние например, имаме големи групови намаления. Представете си, че сте на път за любимия си курорт, когато стане най-обикновено пътно-транспортно произшествие. Вие, заедно с 9 от останалите пътници, предадете Богу Дух — е, тогава получавате зашеметяващите 25% отстъпка, което прави погребението Ви почти без пари. За тази цел, трябва да сключите застраховка „Живот“ със застрахователна агенция „Титаник“, един от най-добрите партньори, с които работим. Имаме още една уникална промоция — погребения на лизинг. Плащате първоначална вноска от 30% и след това можете да внасяте вноски в срок от 1 до 10 години. Така, когато умрете, няма да го усетите по джоба си. Но най-невероятното от всичко това е, че можете да участвате в повече от една промоции, т.е. намаленията могат да се натрупат. На практика ако Вие двамата пътувате с голяма група хора, за Юпитер например, и корабът се натъкне на астероид, Вие можете да използвате съответно 25% отстъпка за „Групово намаление“, 12% отстъпка за „Отстъпка напреднала възраст“ и 20% отстъпка за „Съпружеска двойка“. Когато ги съберете, ще получите 57% отстъпка. Така че подпишете договор с „Живот и здраве“, застраховайте се в Застрахователна компания „Титаник“, запазете си билет за най-първия междупланетен полет и след това стискайте палци.