Читать «Веселото гробище» онлайн - страница 160

Лора Лазар

Кралевци се разсмяха.

- Сигурен ли си, че в Библията пише такива гадости? - надигна се Денко Шушумигата.

- Разбира се - уверено каза историкът. - Нарича се сакрален, т.е. свещен инцест, чиято цел е сътворяването на света в представите на древните.

- Това е непростим грях!

- По-късно и библейските текстове третират инцеста като грях - съгласи се Траян. Той напрегнато се взираше към входа на кръчмата, но не виждаше едрата фигура на комисаря. - След приемането на християнството...

- У нас такива работи няма - прекъсна го Кольо Белята. - Ние сме праведен народ!

- Има - каза Траян. - В много народни песни се пее за инцеста...

- Изпей поне една - каза Денко Шушумигата и стана от мястото си.

- Не мога да пея - усмихна се историкът. - Но в една песен се разказва, че на смъртния си одър майката предупреждава дъщеря си да се пази от баща си. Минават девет години и бащата иска да се ожени за дъщерята. Тогава тя му поставя много условия - да направи нов дом, да изработи гердан, гривна...

- Чакала го е да остарее и да умре - провикна се Рошавата Донка.

- Не е успяла да спре баща си и се самоубива - отговори Траян.

- Пу! Нямало късмет момичето!

- В друга песен царят иска да се ожени за сестра си, за да не делят царството. Тогава тя му поставя условие да съгради манастир, а трима владици, дванадесет попове и дванадесет калугери са готови да благословят греховния брак.

- И тогава са били безбожници - обади се Кольо Белята. - Нашият поп...

- Млъкни! - извикаха едновременно няколко души.

- Има песен, в която се разказва за съзнателната любов между брат и сестра. Когато сестрата започва да ражда, мъките й са страшни, но бебето не излиза, въпреки че девет баби й бабуват. Тогава една циганка им показва черен облак на небето, а от него капе тъмна кръв. Родилката е уплашена и си признава греха. Веднага след това тя ражда дете: „Мъничко куту пиленце/ черничко куту циганче/ ревнало куту биволче...“

- С една дума - уродче! - обобщи Денко Шушумигата и всички се разсмяха.

- Прав си - съгласи се Траян. - В повечето песни такова дете наподобява на змей или има змийски черти. С една дума -мутант.

- Аз нали това казах - изпъчи се Шушумигата.

Траян усети, че някой се промъква зад него и рязко се обърна. Бе Радо, който му направи знак да мълчи, придвижи се приведен до бар плота и прошепна:

- Можеш да започваш.

Траян погледна към входа на кръчмата и видя няколко души, които безшумно се наредиха на последната редица от столове. Позна едрите фигури на Мишената, Вампора и Балабана, а по-дребният силует сигурно беше на Коко Хлопката. Имаше и непознати.

- Най-интересното е, че и събитията в Кралево от последния месец, са свързани със случаи на инцест...

Траян ясно чу възмутените възклицания на кралевци. Той проследи как Мишената и още двама непознати се придвижват бавно напред, като вдигат хора от местата им и им сочат към празните столове отзад.

133

- Подобно деяние като инцеста е характерно предимно за хора с инфантилна психика, със забавено психологическо или умствено развитие. И най-важното - те са убедени в своята правота и не се чувстват виновни, дори ако инцестът е осъществен насила.