Читать «Війна і мир 1-2» онлайн - страница 53

Лев Толстой

— Авжеж, це так, — нетерпляче говорив далі князь Василь, потираючи лисину і знову сердито присуваючи до себе відсунутого столика, — але, нарешті… нарешті, річ у тому, ти сама знаєш, що минулої зими граф написав духівницю, за якою він увесь маєток, обминаючи прямих спадкоємців і нас, віддавав П'єру.

— Чи ж мало він написав духівниць! — спокійно сказала княжна, — але П'єру він не міг відписати. П'єр незаконний.

— Ma chère, — сказав раптом князь Василь, притиснувши до себе столика, пожвавившись і почавши говорити швидше, — а що, як листа написано государеві, і граф просить усиновити П'єра? Розумієш, по графових заслугах на його просьбу зважать…

Княжна усміхнулася, як усміхаються люди, які думають, що знають справу краще за тих, з ким розмовляють.

— Я тобі скажу більше, — говорив далі князь Василь, хапаючи її за руку, — листа було написано, хоч і не надіслано, і государ знав про нього. Питання лише в тому, знищено його чи ні. Якщо ні, то тільки-но все кінчиться, — князь Василь зітхнув, даючи цим зрозуміти, що він розумів під словами все кінчиться, — і розпечатають графові папери, духівницю з листом буде передано государеві, і на графову просьбу напевно буде зважено. П'єр, як законний син, одержить усе.

— А наша частина? — спитала княжна, іронічно усміхаючись так, наче все, але тільки не це, могло статися.

— Mais, ma pauvre Catiche, c'est clair, comme le jour. Лише він тоді законний спадкоємець усього, а ви не одержите аністілечки. Ти повинна знати, моя люба, чи було написано духівницю й листа і чи знищено їх. І якщо чомусь їх забуто, то ти повинна знати, де вони і знайти їх, бо…

— Цього лише бракувало! — перебила його княжна, сардонічно усміхаючись і не змінюючи виразу очей. — Я женщина; по-вашому, ми всі дурні; але я настільки знаю, що незаконний син не може діставати у спадщину… Un bâtard, — додала вона, гадаючи цим перекладом остаточно показати князеві його безпідставність.

— Як ти не розумієш, нарешті, Катіш! Ти така кмітлива, як ти не розумієш, — якщо граф написав государеві листа, в якому просить його визнати сина законним, то П'єр уже буде не П'єр, а граф Безухов, і тоді він за духівницею одержить усе… І якщо духівниці з листом не знищено, то тобі, крім утіхи, що ти була доброчесною et tout ce qui s'en suit, нічого не залишиться. Це так.

— Я знаю, що духівницю написано; але знаю також, що вона недійсна, і ви мене, здається, вважаєте за цілковиту дурепу, mon cousin, — сказала княжна з тим виразом, з яким говорять жінки, гадаючи, що вони сказали щось дотепне і зневажливе.

— Люба ти моя княжно Катерино Семенівно! — нетерпляче заговорив князь Василь. — Я прийшов до тебе не для того, щоб пікіруватися з тобою, а для того, щоб як з родичкою, хорошою, доброю, справжньою родичкою, поговорити про твої ж таки інтереси. Я тобі кажу вдесяте, що коли лист до государя й духівниця на користь П'єра є у графових паперах, то ти, моя голубонько, і з сестрами, не спадкоємниця. Якщо ти мені не віриш, то повір людям, які знають: я щойно розмовляв з Дмитром Онуфрійовичем (це був адвокат дому), він те саме сказав.