Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 150

Михайло Тимофійович Погребецький

Особливо часто пригадуються мені наші безстрашні відважні джигіти. Імена їх воскрешають у пам'яті казкові долини Тянь-Шаню, де ми їхали верхи ледве прохідними стежками, ішли один за одним ланцюжком, пробиваючи стежки в глибокому снігу, відсиджувалися в сиротливих палатках, пережидаючи буран, грілися ночами біля багаття під неосяжним шатром тянь-шанського неба. Скільки раз саме цим людям ми були зобов'язані вдалим проникненням у місця, куди, здавалося, немає доступу, переходами через спучені паводками гірські ріки, врятуванням життя, коли нас несли бурхливі потоки… Можна сказати, що не менше ніж половиною успіху наших робіт ми зобов'язані цим скромним, мужнім колгоспним пастухам і гірським мисливцям, які працювали з нами не за страх, а за совість, рівноправними нашими товаришами.

Чимало років минуло з тих днів… Багато нових перемог вписано за цей час в історію радянського альпінізму, багато досягнуто в дослідженні гір.

Уже немає на карті Тянь-Шаню «білих плям». Але ще піднімаються там горді нескорені вершини, ще не мало районів Небесних гір чекають своїх дослідників. І вони прийдуть.

З кожним роком радянський альпінізм поповнюється свіжими силами. На штурм гірських вершин поруч з досвідченими альпіністами і вченими йде наша славна молодь. Дедалі ширше розгортається робота по вивченню рідної країни.

І дуже радісно усвідомлювати, що в цій благородній справі є й твоя праця, твій скромний вклад.

Примітки

1

Кунгей-Алатау — гірський хребет у Киргизькій PCP, в системі Тянь-Шаню. Піднімається у вигляді великої стіни майже без передгір'їв уздовж узбережжя озера Іссик-Куль, оточуючи його на відстані близько 300 км. Найбільша висота хребта 4771 м, має понад 10 льодовиків. Назва киргизька, в перекладі означає північний схил перистих гір.

2

Заілійський Алатау — гірський хребет в системі Тянь-Шаню, в Казахській PCP. Оточує з півдня долину річки Ілі в її середній течії, тягнеться дугою на 270 км. Має льодовики. Біля підніжжя Заілійського Алатау лежить Алма-Ата.

3

Комплексна експедиція — експедиція, що має своїм завданням вивчення не одного якогось питання, а ряду питань, які в підсумку дають цілісне уявлення про певну територію.

4

Каратау — гірський хребет, північно-західний відріг Тянь-Шаню, проходить по Південно-Казахстанській області. Окремі вершини хребта піднімаються до 2176 м.

5

Киргизький хребет — північний крайовий хребет Тянь-Шаню, розташований між озером Іссик-Куль і річкою Таласе. Круто спускається на північ. Висота до 4875 м.

6

Чу-Ілійські гори — західна вітка хребта Заілійського Алатау, в гірській системі Тянь-Шаню, розташована на південному сході Казахської PCP, у Джамбульській області. Гори тягнуться дугою на північний захід між південно-західним берегом озера Балхаш і нижньою течією річки Ілі, з одного боку, та річкою Чу — з другого.

7

Муюнкум — велика піщана пустиня в Казахській PCP, в Джамбульській області, між хребтом Каратау та річкою Чу. Назва казахська: муюн — шия, кум — піски, пустиня (довгий, мов шия; довга пустиня).