Читать «Бомба для Гейдріха» онлайн - страница 5

Душан Гамшик

— Другу групу складають східні землі, заселені, головним чином, слов'янами. На цих просторах наша доброта сприймалася б, як слабкість. Слов'янин взагалі не звик до того, щоб з ним поводились, як з рівноправним, щоб з ним панькалися. В результаті наступних наших військових перемог ми здобудемо східні простори аж до Уралу. Простори ці стануть нашою сировинною базою, їхні жителі служитимуть нам як раби, Далі, щодо великопольського простору. Це найближча область, яку ми мусимо поступово заселити німцями і звідки ми витіснимо поляків геть, на Схід. Словом, тут здійсниться стара ідея німецьких орденських рицарів!

До речі, зміст цього висловлювання цілком збігається з цитатами з деяких статей, вміщених у західнонімецькій газеті «Дейче Зольдатен унд Національцейтунг» за 1962 рік. Різниця полягає лише в тому, що висловлювання Гейдріха надруковано в таємній стенограмі на таємному засіданні в 1941 році, а публічні висловлювання реваншистських політиків друкуються у відкритій пресі в 1962 році.

— Отже, виходячи з цього, ви повинні зрозуміти, що чесько-моравський простір повинен перебувати в такому стані, який не давав би чехам можливості стверджувати, ніби це їхня територія. Зараз жителі цієї території намагаються поставити рейх під загрозу нелегальним рухом опору і вдарити нам у спину ножем під час вирішальної битви проти більшовизму! Саботаж, групи терористів, знищення врожаю, уповільнення темпів праці — всім цим, ясна річ, керує велика підпільна організація. Останнім часом масштаби цих підривних дій у протектораті настільки розрослися, що доводиться констатувати: єдність рейху під загрозою! Ця земля знову підняла ніж!

Дехто з присутніх догадується, на що саме натякає Гейдріх, але точно про все знає тільки він сам, і крім нього ще кілька чоловік з найближчого оточення Гітлера. Ситуація напередодні приїзду Гейдріха була найкритичнішою: вистачило б якихось двох тижнів, щоб підпільній комуністичній організації вдалося підняти весь чеський народ на рішучий масовий виступ проти окупантів.

Немає сумніву в тому, що ці тривожні вісті викликали в Берліні побоювання і примусили окупантів вдатися до рішучих заходів.

— На найближчий час, — веде далі Гейдріх, — поки війна триватиме, необхідно, щоб чехи нам служили. Що ж до того, що ці люди собі думають, нам цілком байдуже. Ми все одно не привернемо їх на свій бік. Та ми цього й не хочемо. Кажу вам цілком серйозно: цієї лінії і тактики ми будемо дотримуватися тільки доти, поки не закінчимо переможно війну. Отже, кінцева мета така: цей простір буде німецьким і чехам тут нема чого робити.

А зараз, панове, ще кілька слів про остаточне розв'язання чеського питання…

Остаточне розв’язання! Endlösung! Заключне слово ката. Поліцай з блукаючим поглядом потрапив нарешті в свою стихію. Після цілого потоку уривчастих думок, ідей, фраз аудиторія відчула немовби електричний розряд. Сталося чудо: на місці непоказного оратора на сцені, немов за помахом чарівної палички, з'явилася зовсім інша людина. Вмілий організатор тверезо продуманого плану.