Читать «Жорстокість існування» онлайн - страница 12

Галина Пагутяк

1999 рік. Росія. Новосибірськ. У підвалі будинку по вулиці Залізничній дуже довго катували п’ятирічну Ксюшу. Жебрак Коренєв жив з її матір’ю. Він відправляв дитину жебракувати, а на випрохані гроші пив, а потім «виховував» пасербицю. Мати ставилася до цього спокійно. Коренєв дійшов до того, що підвішував дитину вниз головою і затикав рот ганчіркою, щоб не кричала. У останні свої дні дівчинка не могла ходити. Коли після побоїв вона втратила свідомість, мати викликала швидку допомогу. Тоді Коренєв затулив дитині рота і тримав доти, доки не переконався, що вона мертва [4].

Восьмирічний Антон Чех був закатований вітчимом, який вимагав від нього послуху. Коли хлопчик пізно ввечері встав до туалету, Алєксандр Леонідович Удачін зупинив його і став читати «мораль». Малий пробував щось пояснити. Удачін обурився: «Пішли в гараж, зараз я тебе буду карати!» Він виламав березового прута і почав ним шмагати хлопця. Потім узяв вербового. Антон заліз під машину, рятуючись від побоїв. Удачін схопив мотузку, накинув на шию жертви, виволік з-під машини і знову почав бити. Потім, коли хлопець попросив вибачення, нарешті відпустив. Через деякий час він знайшов Антона нерухомим, мертвим. Експертиза показала, що у дитини була розірвана печінка. Удачін сказав слідчому: «Вбивати не збирався, хотів, щоб слухався, і зараз вважаю, що треба виховувати» [5].

Семирічного Альошу забрав після смерті матері у сім’ю, де вже було двоє дітей, батько. Хлопчик ходив увесь час із синцями, але нікому не скаржився. А потім втік з дому. Весною 1995 року він зник зовсім. Через кілька місяців мачуха зізналась подрузі: «Це ми Альошку вбили. Я його душила дротом, Вітька (батько) тримав за руки, а Колька (друг сім’ї, кочегар) — за ноги. А Альошка малий, зате хитрий. Набрав повітря і, коли я вже думала, що все, відпустила дріт, — видихнув». Труп хлопчика батьки спалили у топці котельні [6].

Красноярський край. П’ятнадцятирічний хлопець, старший син у сім’ї з дев’ятьма дітьми, був єдиним захисником братів і сестричок. Батьки пиячили і катували дітей. Прив’язували голими на всю ніч у лісі, ставили босоніж на розпечену піч. Хлопець увесь час тікав із дому, але щоразу повертався. Крав і купував на ті гроші їжу дітям. Він ходив по різних установах, благаючи забрати дітей у батьків. Після чергової відмови хлопець не витримав і повісився [7].

Мати втопила у ополонці двох дітей: трирічного сина і п’ятирічну дочку, бо коханець поставив їй умову — або він, або вони.

Ці історії нагадують казки, які погано закінчуються. Дороги, що в них починаються, нікуди не ведуть. І ніколи там не з’явиться добрий чарівник, який підтримає дитину, врятує її від злих людей. Не розпалить багаття, не висвітлить стежку, яка приведе до будиночка, де на столі — їжа, а у кутку — м’яке ліжко, і мирно цокає годинник на стіні. Уже після того, як душа і тіло знівечені, для декого може відчинитися брама притулку, за якою та сама глуха стіна. Але навіть там є комусь спасіння: сяка-така їжа, одяг і надія, що колись можуть прийти за тобою справжні мама з татом і поведуть у чудовий щасливий світ сім’ї. Якщо ж тебе не знайдуть, то доведеться звідати жорстокости від чужих. Стіни інтернатів так само непрозорі для правосуддя і громадськости, як і стіни приватних помешкань.