Читать «Кои сме ние?» онлайн - страница 124

Владимир Мегре

— Словата на мечтата енергия велика привеждат във движение. С мечтата своя и с помислите си сам бъдещето си човекът ще твори. Повярвай Владимир, тъй ще се случи всичко, което с думи нарисувах за нас двамата. Но си свободен ти в мечтата си, и можеш всичко да промениш, като изричаш други думи. Ти си свободен, ти си волен, и всеки сам си е творец.

— Аз нищо от словата казани от тебе не ще променям, Анастасия. Ще се старая да повярвам в тях.

— Благодаря ти.

— За какво?

— За туй, че не разруши ти вечността за двама.

* * *

В този прекрасен слънчев ден ние се къпахме в морето, пекохме се на пустия морски бряг. Вечерта Анастасия си отиде. Както винаги ме помоли да не я изпращам. Стоях на балкона и гледах, как тя върви по тротоара покрай дома ми, главата й покрита със забрадка, с простички дрехи, със самоделната си платнена чанта. Вървеше, стараейки се да не се откроява сред другите минувачи, — жената, сътворила прекрасно бъдеще за цялата страна. То обезателно ще дойде, нейната мечта ще материализират хората и ще започнат сами да живеят в прекрасен свят.

Преди да завие зад ъгъла, Анастасия спря, обърна се към мен и ми помаха. И аз помахах за сбогом на Анастасия. Лицето й вече не можех да видя, но бях сигурен, че се усмихва. Тя винаги се усмихва, защото вярва и прави само добро. Може би така и трябва? Аз също й помахах с ръка и прошепнах като на себе си: «Благодаря ти, Настенка.»

info

Информация за текста

Владимир Мегре

Кто же мы?,

Източник: http://sfbg.us

Публикация:

Звънтящите кедри на Русия: кн. 5. Кои сме ние?. 2003. Изд. Аливго, София. Превод: [от рус.] Ирина Пунчева [Кто же мы?, Владимир МЕГРЕ]. Формат: 20 см. Страници: 270. ISBN: 954-8454-03-3.

Свалено от «Моята библиотека» http://www.chitanka.info/lib/text/1672

Последна редакция: 2006-08-10 20:36:46