Читать «Дългият изгрев на Ена» онлайн - страница 165

Евгений Гуляковски

И без да запали светлината, механично, с вяли, от пуснати движения тя затършува по масата. Търсеше шлифованото стъклено кълбо, което така учуди Ротанов, когато за първи път дойде при нея. Стъкленото кълбо светна, изпълни се с мъгла. Тя се сгъсти в плътен сияещ облак, оформи се и ето че познатата хищна усмивка изкриви устните на човека, когото тя толкова мразеше и от когото толкова се страхуваше…

— Какво има? Разполагам с малко време.

— Есхин, трябва ми земният жител. Размислих. Върни ми го.

— А нещо друго не ти ли трябва? — Есхин задъвка устните си и на костеливото му лице сякаш някъде отвътре се появи ехидна усмивка. Като че ли надничаше в душата й и тя дори потръпна от отвращение, толкова беше противна неговата досетливост. — Уви, не мога да ти помогна. И на мен ми е нужен. При това аз не променям споразуменията.

— Ти не можеш да го дадеш на езерото, много е страшно. Върни ми го.

И почувствува колко неубедително прозвуча гласът й, колко явно се долавяха в него смущението и молбата. Този път Есхин дори не се усмихна.

— Това не е твоя работа. Аз ще реша какво да правя с него.

Обзе я гняв. Цялото й същество беше обхванато от непозната досега ярост, а в гласа й се прокраднаха метални нотки, несвойствени и непознати преди.

— Чуй ме, Есхин. Ако не го върнеш, ще те накарам да съжаляваш.

Няколко секунди той я гледаше мълчаливо.

— Явно съм избързал, не трябваше да те пускам от Рин. Но това все още може да се поправи.

Той тутакси се изключи и вълната от сдържана ярост й помогна да надвие отдавнашния страх от този човек. Сега поне знаеше какво да прави по-нататък. Дълбоко в паметта й години наред се съхраняваха неоползотворените знания на бившата астронавтка, пазителка на Хронар, жрицата на богинята Юстара. Тя бе научила много неща, за които не подозираше дори Есхин. Само на нея й бяха известни тайните пътища, които водеха към острова и към неговото сърце — Хронар.

И така, значи отново ще види Ротанов… И пред нея веднага с цялата си яснота застана въпросът: „Ами по-нататък?“ Какво ще му каже, какво ще направи? Имаше един-единствен начин да победи Есхин и да освободи Ротанов. Един-единствен съмнителен и рискован начин. Тя знаеше защо на Ротанов му е необходим остров Рин. Без нейна помощ той никога не би успял да осъществи замисленото. Той дори не криеше плановете си.

Ротанов искаше да спре, а после и да унищожи механизма, управляващ времето, който преди много години й беше наредено да пази. Старите закони и правила здраво се бяха запечатали в главата й, втълпявани още с първите крачки, с първите думи на родния език… Всъщност, роден ли й беше? Защо не можа да научи кои са родителите й? Защо скриха от нея тайната на раждането й? Но нима това бе важно сега? Не си ли припомняше всички малки обиди, онова, което можеше да я разколебае, да разруши привързаността й към родното племе, само за да се оправдае в собствените си очи? „Нито един чужденец не трябва да види Хронар, не трябва да знае за него. Това откритие не може да бъде използувано за интересите на други народи“ — така гласяха правилата, някои от които тя вече наруши, а останалите… При това не беше сигурна, че дори ако му принесе в дар всичко, което можеше да му даде, своята любов и потъпкания си дълг, ще успее дори на такава цена… Никой вече не можеше да предскаже до какво щеше да доведе спирането на Хронар, след като на планетата се появи Езерото на забравата.