Читать «ПУХНАСТИЙ РОЖЕВИЙ ГРИБ» онлайн - страница 5

Діана Уінн Джонс

- Думаю, вони подвоюються щогодини, - сказав Пол.

- Давай подивимося знову через годину, - сказала Ніна.

Вони подивилися, поки Мати готувала решту грибів на вечерю. До цього часу на персидському килимі вже було шістнадцять круглих рожевих пухнастих грибів, що виростали у відповідне коло. Але вони знову про них забули, тому що Мати подала варені гриби із нарізаною дикою цибулею. Доволі багато з них, незважаючи на те, що вони були відбиті молотком, було так само важко прожувати, як підошви сандалій ручної роботи. Деякі з них не здавалися настільки поживними, як про них казала книга Матері. Всі почувалися доволі недобре. Але найгіршою частиною вечері була дика цибуля. Батько, коли пережовував її – вони усі звиклі до гарного, важкого жування того літа – зауважив:

- Чимало присмаку у цій цибулі.

Дійсно у ній було багато присмаку. Насправді, його було забагато. Решту вечора ніхто не відчував інших смаків, окрім дикої цибулі. Вони все ще відчували її смак, коли лягали спати, а вони пішли спати доволі рано, почуваючись примученими.

Тим часом, шістнадцять круглих рожевих пухнастих грибів тихесенько стали тридцяти-двома круглими рожевими пухнастими грибами. Ці тридцять-два стали шістдесят-чотирма, а ці шістдесят-чотири… Цілу ніч, тихо і таємниче, круглі рожеві пухнасті гриби подвоювалися, раз на годину. Незабаром, не стало місця для їх кільця. Незабаром…

Коли усі спустилися униз вранці, все ще відчуваючи смак дикої цибулі, підлога у вітальні була масою пухкого рожевого. Пухнасте рожеве росло на стінах і поєднувалося у середині стелі, навколо світильника. Пухнасте рожеве почало розповзатися по кухні. Це сталося, коли Батько ступив туди.

Мати, сказав він, може носитися із будь-якими божевільними ідеями, які їй подобаються. Але вона повинна займатися ними сама. Якщо вона спробує змусити будь-кого з родини приймати участь у її божевіллях, сказав Батько, він піде з дому, і він забере із собою Тіма та Ніну та Пола. І, щоб довести, що він дійсно має на увазі те, що сказав, він повів гуляти усіх трьох дітлахів на цілий день і залишив Мати позбуватися грибів.